Astenia de primăvară se manifestă printr-o stare de slăbiciune fizică şi intelectuală, o stare de oboseală permanentă şi nejustificată, în unele cazuri prin dureri de cap şi dificultăţi de concentrare. Aceasta nu este propriu-zis o boală, ci mai degrabă o stare, o tulburare ce se instalează în corpul uman la începutul primăverii. Cu alte cuvinte, în acest mod reacţionează majoritatea dintre noi la ieşirea din iarnă.
Primăvara auzim peste tot de astenie, acea stare de slăbiciune generalizată cauzată de schimbările de temperatură şi de lumină în exces. „Trecerea bruscă de la temperaturi sub 0 grade la temperaturi de peste 10 grade ne solicită organismul, acesta fiind nevoit să se adapteze rapid la schimbările meteo. De aceea, corpul trebuie să îşi ia necesarul de nutrienţi şi vitamine dintr-o alimentaţie echilibrată. De asemenea, sportul şi odihna corespunzătoare nu trebuie neglijate pentru a trece cu succes peste aceste provocări“, susţine Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Atenţie la alimentaţie!
Consumul de legume verzi care apar odată cu încălzirea vremii completează necesarul de vitamina C al organismului. Urzici, ştevie, usturoi verde, ceapă verde, lobodă, leurdă, mărar – toate au un aport ridicat de vitamina C, fiind în acelaşi timp hipocalorice, rehidratante şi mineralizante.
Berea, sursă bogată în vitamina B
Berea este singura băutură cu conţinut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B cum sunt niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) si acidul folic (B9). Cu o influenţă dovedită asupra stării de bine a organismului, vitaminele de tip B prezente în bere pot oferi consumatorilor acestei băuturi o protecţie suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare. Astfel, studii ştiinţifice indică faptul că vitaminele B6 si B9 pot furniza băutorilor de bere o protecţie în plus împotriva bolilor cardiovasculare, în comparaţie cu consumatorii altor băuturi alcoolice. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%.
Exerciţiile fizice, remediu excelent
În urma practicării diferitelor sporturi, se stimulează producerea de serotonină (hormonul fericirii) şi endorfină, două substanţe care generează o stare de bine în tot organismul. O altă metodă la îndemâna oricui de a scăpa de semnele asteniei de primăvară este aceea de a petrece cât mai mult timp în aer liber. Plimbările la lumina soarelui de primăvară stimulează creierul nu doar prin creşterea fluxului de sânge oxigenat, ci şi prin stimularea producerii de serotonină.
Ceaiurile sunt recomandate
Ca şi remedii naturiste pentru combaterea asteniei de primăvară se recomandă consumarea de fructele ca atare sau sub formă de infuzie. Ceaiul de ţelină este foarte apreciat în această perioadă: 30 gr. rădăcină de ţelină şi 500 ml. de apă; punem la fiert în apă ţelina tăiată în bucăţi şi lăsăm să fiarbă 20-30 minute până îşi înjumătăţeşte volumul; după ce se răceşte vom strecura conţinutul şi apoi putem bea cu 15 minute înainte de fiecare masă, de 2-3 ori/zi. Mărarul are şi el proprietăţi excelente în lupta contra asteniei de primăvară. Pentru preparare vom pune la macerat 100 gr. seminţe de mărar într-un litru de vin roşu natural timp de 8-10 zile după care filtrăm lichidul din care putem bea câte un pahar după fiecare masă timp de minimum două săptămâni. Genţiană, fenicul, cătină sau cicoarea sunt de asemenea recomandate sub formă de preparate lichid.
Femeile, victimele asteniei
Senzaţiile de oboseală şi de slăbiciune pe care unele persoane le resimt în această perioadă a anului reprezintă, de fapt, urmarea efortului de adaptare a organismului la condiţiile noului anotimp. Această stare se resimte mai mult în cazul persoanelor sedentare, cu un serviciu „static” – de birou (inclusiv bolnavii cronic), şi mai puţin în cazul celor care au un ritm de viaţă mai activ şi un job alert, care le impune să facă mişcare şi pe timpul iernii. De menţionat că numeroase studii în domeniu au relevat că femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii la a se alege cu astenie de primăvară.