Trupa Voltaj a câştigat finala Eurovision 2015 România şi ne va reprezenta în luna mai la concursul internaţional de la Viena.
Piesa câştigătoare, intitulată „De la capăt“, trage un semnal de alarmă asupra situaţiei tuturor copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. „Suntem convinşi că, la ce concurenţă a fost, atuul câştigător a fost mesajul nostru şi românii au dorit să ducă acest mesaj la Viena şi să-l aducă în faţa Europei. (…) Deja ne facem planuri şi ne gândim cum să facem încât să ajungem cât mai sus. Asta e marea noastră dorinţă„, a declarat solistul Călin Goia.
„Melodia României de la Eurovision este una cu un mesaj deprimant”
Ecoul copiilor rămași singuri acasă
Voltaj s-a bucurat de atenţie chiar şi înainte de câştigarea concursului, membrii trupei fiind susţinuţi pe Facebook de o mulţime de oameni care au rezonat cu mesajul piesei lor dedicate copiilor obligaţi să crească fără părinţi. Printre susţinătorii trupei Voltaj la Eurovision s-a numă¬rat şi jurnalistul Moise Guran, care a scris pe pagina sa de Facebook că demult nu a mai fost atât de mişcat de o melodie.
Aşa se face că Voltaj nu merge la Viena doar cu o melodie, ci şi cu un mesaj umanitar capabil să sensibilizeze Occidentul, care, după cum se ştie, are o imagine nu prea bună despre români în general. „Vom merge în faţa europenilor pentru a le cânta despre românii care muncesc de dimineaţă până noaptea şi fac sacrificii enorme pentru a asigura un trai decent copiilor lor, lăsaţi în ţară din cauză că nu au cum să îi ia cu ei acolo unde lucrează. (…)Acest concurs poate să ne ajute să facem cunoscută campania şi pe plan internaţional. Suntem convinşi că, dacă am reuşit să câştigăm în România, vom reuşi să facem atentă toată Europa”, a spus spus Călin Goia.
Concursul Eurovision 2015 se va desfăşura la Viena, Austria, în 19, 21 şi 23 mai. Austria este ţara organizatoare în acest an după ce Conchita Wurst a câştigat competiţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. România va participa în prima semifinală a concursului Eurovision 2015, pe 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.
Fenomenul care ia proporţii
80.000 de copii din România care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Aşa arată cifrele oficiale de la Ministerul Muncii. Sociologii estimează că în realitate numărul ar putea fi de patru ori mai mare. Mulţi părinţi nu anunţă autorităţile când pleacă şi îşi lasă copiii în grija rudelor, fără să înţeleagă efectul distructiv al acestui gest. Cercetătorii fenomenului migrațional atrag atenția asupra apariției la scară tot mai largă a sindromului „părintelui lipsă” care aduce o noutate dureroasă, aceea a lipsei mamei sau a ambilor părinți în creșterea copiilor.