in

Exclusiv / Cristian Diaconescu, noul sef la PMP Diaspora: „Vă invit să fim sinceri, mulţi români încalcă regulile de convieţuire civilizată în străinătate”

Luni, 2 martie, la şedinţa Consiliul Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu a fost desemnat coordonator al Departamentului de politică externă şi relaţia cu comunităţile de români din afara graniţelor al partidului.

„Este omul cel mai pregătit din Mişcarea Populară să coordoneze politica externă a partidului nostru. Şi, sigur, relaţia cu milioanele de români care locuiesc peste hotare. Vreau să-i mulţumesc încă o dată că a acceptat această responsabilitate importantă în cadrul partidului”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, citat de Agerpres.

Diaconescu îi va desemna pe coordonatorii zonali ai PMP din Diaspora în urma unor deplasări pe care le va efectua în comunităţile de români din afara graniţelor.

Cristian Diaconescu este unul dintre politicienii români cu imagine foarte bună. Fost ministru al Justiţiei şi de mai multe ori ministru de Externe, ultima sa funcţie importantă a fost cea de consilier al președintelui Traian Băsescu. I-am adresat câteva întrebări lui Cristian Diaconescu referitor la planurile sale în noua funcţie de responsabil cu diaspora în PMP.

Care sunt primii paşi pe care îi veţi face pentru a organiza activitatea PMP în străinătate?

«În primul rând structurarea activităţii pornind de la principiul că oricine are disponibilitatea şi voinţa de a se implica, cu bună credinţă, este bine venit.

În al doilea rând, măsuri practice, politici inteligente de promovare şi, de ce nu,de apărare, a drepturilor romanilor de pretutindeni. Există xenofobie în Europa. Partide sau politicieni răspândesc mesaje jignitoare, iar această situaţie este inadmisibilă.

Nu în ultimul rând, măsuri legislative în România care să permită participarea, egală şi activă, a tuturor românilor, la viaţa publică.»

La alegerile din noiembrie 2014, românii din diaspora au fost umiliţi la cozi în toată Europa. Nimeni nu a fost tras la răspundere. Credeţi că ambasadorii ar trebui sancţionaţi, aşa cum a cerut preşedintele Iohannis imediat după alegeri?

«În primul rând trebuie aşteptată finalizarea anchetelor judiciare în curs. Cât timp este sesizata instituţia Parchetelor, aspectele legate de vinovăţiile individuale sunt clarificate, pe calea justiţiei. Şefii de misiuni diplomatice iau acele măsuri care sunt dispuse de Centrala MAE.

Dacă există cazuri de exces de zel sigur că responsabilizarea este obligatorie. Pe de altă parte, eu sunt convins că decizia politică a stat la baza întregului demers de a bloca românii din străinătate să voteze la 16 noiembrie 2014.»

La 8 ani de la episodul Mailat, imaginea românilor în străinătate şi în Italia, în special, nu s-a îmbunătăţit foarte mult. Cum vă explicaţi şi cum se poate schimba această situaţie?

«Numai prin angajamentul nostru solidar. Repet, trăim într-o Europă în care, în zone socio-economice extreme de variate, discriminarea faţă de români este la ordinea zilei.

Pe de altă parte vă invit să fim sinceri şi să privim realitatea aşa cum o cunoaştem cu toţii. Încă sunt mulţi români care încalcă regulile de convieţuire civilizată, legea şi ordinea socială, oferind “argumente”pentru cei care vor să construiască mesaje radicale.

Am să încurajez comunităţile româneşti să fie mult mai determinate în a respinge astfel de comportamente individuale. Am să fiu cât se poate de sincer şi să vă rog şi pe Dumneavoastră să daţi un răspuns la această întrebare. În opinia mea, în prealabil, este necesară identificarea vulnerabilităţilor pentru a putea decide care sunt soluţiile pe care le pot adopta fie instituţiile statului român, fie comunităţile româneşti, fie chiar statul gazda. Ceea ce am făcut în cazul Mailat, ca ministru de externe, voi continua, la toate nivelurile politice sau jurnalistice din Europa la care voi avea acces, dar nu voi ezita să vă încurajez şi în preluarea unor responsabilităţi privind respectarea drepturilor şi obligaţiilor românilor din afara graniţelor.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 36 de ani, ucis în Sicilia de un şofer-pirat

800.000 de străini în școlile din Italia, românii cei mai numeroși