Vor face aceleași avansări în carieră ca și cei mai în vârstă care i-au precedat, însă rezultatul la încheierea experienței lor de muncă, în termeni economici, va fi mult diferit. Și dacă deja astăzi 40% dintre lucrătorii subordonați de 25-34 de ani au o retribuție netă medie lunară de până la 1.000 de euro, la finalul carierei vor încasa mult mai puțin. Mulți vor avea din pensie un venit mai mic decât cel pe care l-au avut la debutul pe piața muncii, mai mic de 1.000 de euro.
Potrivit unui studiu realizat de Censis în colaborare cu Fondazione Generali, previziunea îi privește pe cei mai ”norocoși”, adică pe cei 3,4 milioane de tineri astăzi bine inserați pe piața muncii, cu contracte standard. Apoi sunt 890.000 de tineri, în aceeași categorie de vârstă, autonomi sau cu contracte de colaborare și aproape 2,3 milioane care nici nu studiază nici nu lucrează. Dacă mai continuă așa, subliniază Censis, tinerii cu locuri de muncă instabile de astăzi vor deveni vârstnicii săraci de mâine.
Din studiu reiese că 53% dintre salariații de 18-34 de ani consideră că pensia lor va ajunge la maxim 50% din venitul obținut din muncă. Va depinde de capacitatea pe care o vor avea de a plăti contribuții curând și cu continuitate. Însă 61% dintre tinerii de 18-34 de ani au avut până acum o contribuție la fondul de pensii intermitentă, fiindcă au rămas deseori fără loc de muncă sau pentru că au lucrat la negru. Pentru a avea pensii mai bune, unica soluție este să lucreze până la o vârstă avansată, până la epuizare, se subliniază în raport. Între timp ocuparea tinerilor s-a prăbușit.
Censis evidențiază că s-a trecut de la 69,8% de tineri de 25-34 de ani angajați în 2004, echivalentul a 6 milioane, la 59,1% în 2014 (primele trei trimestre), echivalentul a 4,2 milioane. În zece ani, au existat cu 1,8 milioane de angajați mai puțin în rândul tinerilor, cu o prăbușire de 10,7 puncte procentuale.