Românilor (AR), nouă mișcare politică a românilor din Italia, a exprimat, într-un comunicat remis redacției noastre, solidaritatea faţă de comunitatea românească din Anglia, în urma documentarului transmis de postul de televiziune Channel 4.
«Suntem solidari cu românii ce au protestat, în faţa postului de televiziune, în ziua de duminică 22/02/2015 şi susţinem scoaterea materialului de pe post. Documentarul postului de televiziune nu are nici o relevanţă şi nici nu reprezintă imaginea unei comunităţi în Europa.
Fiecare stat, fiecare comunitate ține atât la identitate, cât şi la promovarea imaginii în Europa.
Aceste materiale nu fac decât să denigreze o imagine pentru a promova o alta. Nu ne victimizăm, dar nici nu dorim o informare greşită a opiniei publice asupra comunităţilor româneşti din Europa. Dorim ca relaţiile dintre comunităţile noastre să fie bazate pe respect şi o foarte bună colaborare.
Cu această ocazie dorim să comunicăm și indignarea noastră faţă de europarlamentarul Gianluca Buonanno (Lega Nord), faţă de declaraţiile făcute de acesta pe postul de radio „Radio24” („i romeni uccidono, massacrano e rubano per quattro soldi”). Sperăm ca aceste episoade să nu influenţeze în mod negativ opinia publică şi nici ca aceste declaraţii să fie o strategie a anumitor personaje politice pentru a urca în ierarhia politică.», se spune în mesajul Alianței Românilor.
Adrian Chifu, consilier local la Verbania și membru fondator al AR, ne-a declarat:
«Românii din străinătate mereu au fost “carne de tun” în bătăliile electorale din România şi din ţările unde trăiesc. Suntem solidari cu românii din Londra şi-i felicit pentru gestul lor. Românii trebuie să se unească în anumite momente aşa cum au făcut-o pe 16 noiembrie 2014.
În Italia, românii au fost mereu caracterizaţi printre cuvintele mesajului politic al Ligii Nordului, de mulţi ani. Sunt împotriva xenofobiei şi a rasismului şi voi încerca pe toate căile să protestez. Mereu voi lua atitudine pentru stoparea acestor acte de xenofobie.
În semn de protest am decis să nu mai fac parte din coaliţiile politice unde sunt partide extremiste. Pe timp de criză, aceste partide extremiste sunt în creştere iar politicienii găsesc vinovaţi, arătând cu degetul către comunitatea românească, în loc să caute vinovaţii în altă parte. STOP! Trebuie să reacţionăm.