Gabriel Bărbuță, român de 39 de ani, era în închisoarea Milano – Opera pentru uciderea vecinului său. Pe 6 iunie 2007, Bărbuță l-ar fi ucis pe bătrânul Guerrino Bissacco, în casa acestuia din Due Carrare (provincia Padova), apoi carbonizându-i corpul.
Justiția l-a găsit vinovat. Trebuia să ispășească închisoare pe viață. Însă vineri 13 februarie seara, românul și-a luat viața spânzurându-se în celula sa. Câțiva agenți de poliție penitenciară au comentat: ”Unul în minus” și ”un român în minus”. Cum era inevitabil, imediat au explodat polemicile. Șaisprezece agenți au fost suspendați de ministrul Justiției. Dar să reconstituim faptele.
Alianța Sindicală a Poliției Penitenciare (Alsippe) a publicat pe 15 februarie un link pe pagina sa de Facebook privind sinuciderea deținutului. Il Giornale della Polizia Penitenziaria publică link-ul la rândul său. Și aici se dezlănțuie «comentariile»: «Optim, să sperăm că a suferit», scrie un bărbat care pe profilul său de Facebook se prezintă a fi «inspector la ministrul Justiției». Trec circa patruzeci de minute și sosește un al doilea comentariu: «Unul în minus». Și mai mult: «Unul în minus, care cu siguranță nu ar fi ispășit pedeapsa în întregime, ne-ar fi costat mulți bani și care la ieșire ar fi creat din nou probleme. Sper că a suferit. 3mp la dispoziție pentru un altul». Nu lipsesc nici măcar «sfaturile», precum cel care invită la «punerea la dispoziție a mai multor funii și săpunuri».
Mulți dintre autori – potrivit informațiilor furnizate de aceștia online – par să fie agenți:
«Colega, urcă numărătoarea»; «A fost făcută justiție. Acum justiția divină va face restul»; «Oh, cât îmi pare de rău»; «-1 acest pas ar trebui să-l facă mulți, astfel economisim ceva bani, nu credeți?»; «un român în minus care a ucis un bătrân… uraaa!»; «1 în minus. Pe care statul nu trebuie să-l hrănească. Și la numărătoare e unul în minus»; «Mă întreb ce așteaptă ceilalți ca să-i urmeze exemplul, totul trebuie imitat». Există și o postare care face apel la bun simț: «Vă rog calmați-vă, înțeleg neajunsurile grave ale muncii dumneavoastră. Însă moarte nu se dorește nimănui. Mulțumesc și spor la muncă, trebuie să fiți mereu îngeri». Răspuns acid: «Lucrează în cadrul Institutului I. Apoi vei vedea. În special extracomunitarii. Pentru această meserie trebuie să ai inimă neagră».
DAP și ministrul
Cazul a ajuns în atenția DAP, Departamentul Administrației Penitenciare, care a început o anchetă.
Ministrul Justiției, Andrea Orlando (foto), l-a convocat pe șeful Departamentului Administrației Penitenciare pentru a face lumină asupra celor întâmplate. Ministrul a scris pe Facebook: «Este întru totul evident că este vorba de acte intolerabile».
Același DAP a reacționat în mod sever considerând postările o jignire adusă muncii tuturor agenților care zilnic sunt angajați în protejarea persoanelor pe care le au în custodie. Și imediat după a făcut cunoscut că a fost începută o anchetă internă pentru a se stabili dacă autorii insultelor sunt într-adevăr agenți: în caz afirmativ se vor aplica sancțiuni, având în vedere că cele scrise sunt definite a fi o nebunie intolerabilă.
«Lucrul care îmi face în mod deosebit rău în această poveste – spune la Repubblica șeful adjunct al DAP, Luigi Pagano – este amintirea tuturor acelor dăți în care am văzut colegi fugind pentru a încerca să salveze deținuți cu încheieturile tăiate, sau poate cu gâtul în vreun laț. Acele comentarii sunt un pumn dat uniformelor noastre, angajamentului nostru, muncii noastre. Sosise o semnalare și deja am demarat o anchetă internă – subliniază. Fiindcă e un lucru nedemn. Nucleul nostru investigativ a început imediat să lucreze pentru a reconstitui faptele și a evalua amploarea frazelor. Pentru moment nu pot spune nimic despre anchetă, conducerea noastră va raporta ministrului. Însă dacă se va stabili că autorii acelor comentarii sunt agenți penitenciari, vom acționa în consecință din punct de vedere disciplinar. Și nu vom fi indulgenți».
Secretarul Lega, Matteo Salvini, aruncă apă pe focul polemicilor. Nu justifică și nici nu apără autorii acelor cuvinte, însă îi invită pe toți să aprofundeze mai bine faptele. «Cunoscând care sunt condițiile în care lucrează agenții Poliției Penitenciare nu spun că justific ci că înțeleg».
Sancțiunile
Șeful DAP, Santi Consolo, anunță că a semnat 16 măsuri preventive de suspendare și că a căzut de acord cu directorul personalului să fie demarată procedura disciplinară. «Am demarat o confruntare cu toate siglele sindicale ca acestea să ia distanță de comportamentele izolate. Poliția penitenciară este umilită de cele întâmplate».
Decizia a determinat reacția organizațiilor sindicale ale poliției penitenciare. Împărtășim «necesitatea unor măsuri exemplare în privința celor care s-au făcut responsabili de declarații care ofensează sensibilitatea, umanitatea și profesionalismul celor care lucrează zilnic pentru a împiedica prăbușirea sistemului penitenciar salvând zeci de vieți” – a comentat Uilpa – dar, în același timp, își exprimă «mirarea privind timpii acestor măsuri, care ar fi putut fi emise la încheierea unui proces disciplinar efectuat prin modalități obișnuite».
Comentariu al lui Donato Capace, secretar general al Sindicatului Autonom al Poliției Penitenciare Sappe: «Nu am avut nicio ezitare să afirm faptul că să te bucuri pentru moartea unui deținut este un lucru josnic și rușinos. Însă la fel de anormal și disproporționat a fost răspunsul Administrației Peniteciare, la solicitarea ministrului Justiției: să suspenzi din serviciu 16 apartenenți la Poliția Penitenciară este o măsură greșită, nu numai neregulamentară din punct de vedere formal. Acele franze sunt de cenzurat fără doar și poate, problema este că un parcurs disciplinar are reguli și formalități de respectat care, în acest caz specific, nu au fost respectate».<