Cu ocazia ultimelor alegerilor parlamentare din România şi a câtorva intervenţii la nivel local, pe actualul candidat pentru ocuparea unui post în consiliul comunal din Ciampino, presa vrânceană l-a denumit "Băsescu din Focşani". Fost candidat la Parlamentul României, tizul preşedintelui Băsescu, în prezent rezident la Ciampino, va încerca să obţină măcar un loc de consilier în Italia. Declară că are în jurul lui zeci de români care îl susţin.
Marian Băsescu are 43 de ani, este născut la Focşani şi a venit în Italia cu mai bine de 16 ani în urmă. Pînă să ia decizia de a pleca în străinătate, în România a avut o activitate socio-politică bogată. A participat la Revoluţia din decembrie 89 şi a încercat să intre în viaţa politică, dar de fiecare dată a fost dezamăgit de mentalitatea şi reacţia societăţii româneşti.
A încercat să înfiinţeze un sindicat al şomerilor, idee pe care a susţinut-o inclusiv cu doi ani în urmă, după participarea la alegerile parlamentare din România. Atunci a candidat pe listele Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale, pentru un loc de deputat.
Băsescu de Focşani a venit în Italia în 1995 şi a trecut prin toate fazele pe care le trec majoritatea românilor ajunşi în peninsulă. Acum are o firmă de construcţii.
«Am plecat în 95 cu viză turistică, am stat o săptămână în Elveţia, după care am intrat în Italia. Ajuns aici, am făcut de toate, ce-am găsit dar mai ales, ca majoritatea bărbaţilor, am lucrat în construcţii. Le-am văzut pe toate, şi bune şi rele şi tocmai de aia spun că ştiu cu ce se confruntă românii de aici. În politica de aici din Italia trebuie să se implice cei care cunosc cu adevărat problemele românilor. Eu am de ceva timp şi o firmă de construcţii prin care s-au perindat mulţi conaţionali de-ai mei.»
Nume şi experienţă
Marian Băsescu a candidat la alegerile parlamentare din România şi afirmă că numele de Băsescu i-a adus şi avantaje, dar şi de zavantaje. A obţinut peste 1200 de voturi şi i se pare anormal că unii parlamentari de diaspora au intrat doar cu câteva zeci de voturi.
«Uneori parcă nici nu pot să trăiesc din cauza numelui. Evident că tuturor le sare în ochi numele meu. Am avut şi probleme, dar prefer să nu vi le spun deocamdată, poate într-un viitor articol, dacă voi avea rezultate bune la alegeri.
Oricum, am şi experienţă politică, pentru că am trecut printr-o campanie electorală în România, pentru un loc de deputat. Atunci am obţinut peste 1.200 de voturi şi am rămas fără niciun rezultat iar unii doar câteva zeci şi cică reprezintă diaspora. Eu mă consider o persoană modestă şi realistă dar nu mi se pare normală situaţia asta şi modul ăsta de a trimite oameni în Parlament.»
Contra caracatiţei
Românul se declară total împotriva comunismului şi a rămăşiţelor sale. I se pare anormal ca un partid ca PSD să intervină în comunitatea românească din Italia doar de puţin timp, profitând, în opinia sa, de aceste alegeri. Pe preşedintele României îl admiră ca politician.
«În România, adevăratele valori nu sunt promovate, nu sunt ajutate să se ridice. Am rămas cu multe mentalităţi învechite şi caracatiţa comunistă încă nu a dispărut. Mă uitam de exemplu la reacţia PSD din ultima perioadă. Au venit de puţin timp, au găsit imediat pe cineva care să candideze la alegerile locale, dar nu au spus pe nicăieri cea făcut în douăzeci de ani pentru comunitatea românească din Italia.
Ce ştiu ei despre ce pătimeşte românul de aici, cu ce greutăţi se confruntă şi ce proiecte are pentru noi? Şi credeţi că vor face ceva de-acum înainte? Să vedem după alegerile locale dacă mai prinzi vreun picior de pesedist pe-aici. Pe preşedintele Băsescu îl consider cel mai activ dintre toţi preşedinţii care i-a avut România până acum. Şi nu o spun pentru că există o asemănare de nume.»
Aripa Brînză
E puţin dezamăgit de activitatea parlamentarilor români din diaspora, dar îl consideră pe deputatul William Brînză "un tânăr cu multe prespective". La una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu parlamentarul român la Roma i-a expus părerile lui şi i s-a promis colaborarea chiar dacă nu este şi nici nu crede că va fi membru PDL.
«L-am întâlnit pe deputatul William Brînză la Anagnina, cu ocazia zilei de 8 martie şi am avut posibilitatea să discut cu dumnealui. I-am spus părerea mea despre slaba activitate a parlamentarilor români care au fost aleşi în diaspora. Tot atunci, am participat cu el şi la depunerea unei coroane la locul unde a fost omorâtă Maricica Hăhăianu. Din discuţiile pe care le-am avut mi-a promis că va ţine legătura cu comunitatea noastră din Ciampino, cu mine personal chiar dacă nu sunt membru al partidului din care face parte. Mi s-a părut un tânăr cu multă energie şi cu multe perspective.»
300 români
E convins că în cazul în care va intra la consiliul local din Ciampino va putea să rezolve multe din problemele comunităţii. Afirmă că are peste 300 de români care s-au înscris să-l voteze. «Voi candida pe lista civică "Realta Ciampinesi" care o susţine pe Anna Rita Contestabile pentru postul de primar. Sper ca cei peste 300 de români care s-au înscris să mă voteze şi să pot intra în consiliul comunal.
Sunt atât de multe de făcut pentru românii din Ciampino, că putem face o listă interminabilă. Ceea ce vreau să spun e că românii din Ciampino sunt de trei ori mai mulţi decât peruanii, de exemplu, dar nu sunt uniţi deloc. Ei au case populare, sedii de asociaţii, organizează tot felul de manifestări, iar noi parcă nici n-am exista.
Trebuie să ne uităm la faptul că deşi suntem cetăţeni ai unui stat din UE, avem o grămadă de conaţionali care dorm pe sub poduri, pe cartoane, prin barăci, rupţi de foame, bolnavi, dezorientaţi şi fără un loc de muncă. Şi asta ar trebui să ne preocupe la modul cel mai serios.»
Andi Rădiu