in

Călin Popescu Tăriceanu: „Votul din străinătate se dă pe un mic şi o bere”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că românii din diaspora nu ar avea probleme să-şi vândă votul pe un mic şi-o bere. Tăriceanu a declarat aceasta la seminarul „Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză”, organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti.

Potrivit preşedintelui Senatului, votul prin corespondenţă şi cel electronic prezintă deficienţe, din cauza „posibilităţii de alterare a votului, ca să nu spun chiar de fraudare„. Adică?

„Pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate nu cred că e o mare problemă. Deci, trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu această chestiune”, a spus Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Preşedintele Senatului a mai spus că votul electronic „poate să fie o soluţie la prima vedere” dar comportă „complicaţii tehnice care au fost relevate de specialişti din domeniu”.

„Şi mai are o mare problemă: nu putem într-un timp foarte scurt după închiderea votului să verificăm dacă nu există vot dublu, şi electronic şi pe listă„, a precizat el.

Tăriceanu a susţinut că „deficienţa majoră” de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 a fost legată de „incapacitatea anticipării participării la vot„. Adică nimeni nu se aştepta să vină atâta lume în stzrăinătate la vot. Cine poate crede aşa o scuză?

Totodată, liderul Senatului a explicat că la alegerile din România sunt prea multe voturi pe listele suplimentare, fapt ce „a dus de multe ori la concluzia de suspiciuni de fraudă şi probabil foarte întemeiate”.

„Probabil că au avut loc aceste fraude fără ca să existe posibilitatea unui control astel încât un astfel de sistem cu liste electorale, înscrieri până la o anumită dată limită, ar permite eliminarea acestor posibilităţi de fraudă şi în interior”, a spus Tăriceanu.

La acelaşi eveniment a fost şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), care a vorbit şi el despre votul (prin corespondenţă!) dat pe o bere.

Nicolicea nu crede în votul prin corespondenţă sau cel electronic, care nu pot garanta secretul votului.

„Nu este vorba de secretul votului faţă de autorităţi, ci este vorba de secretul votului faţă de alţi alegători. Acest secret la noi este atât de puternic menţinut în conştiinţa publică încât, dacă doi bătrâni, soţ şi soţie, intră împreună în cabina de vot pentru că nu văd bine sau să se sfătuiască, aceasta este infracţiune. Şi atunci punem problema, de ce ar mai fi aceasta infracţiune dacă pot să stea acasă, să se sfătuiască şi cu nepoţii care, eventual, votează în locul lor contra a o bere.

Până când opinia publică nu va fi bine informată şi va fi pregătită pentru ca să înţeleagă că se renunţă la această componentă a votului secret şi să accepte acest lucru eu cred că acest lucru nu trebuie să fie promovat aşa cum se încearcă acuma: votul prin corespondenţă e un panaceu universal„, a spus ministrul Nicolicea.

În orice caz, pentru diaspora sunt obligatorii listele electorale, a mai spus ministrul: „Listele electorale din diaspora sunt obligatorii măcar pentru faptul că le putem scădea din listele electorale de acasă, ca să nu mai avem vot dublu, unul în străinătate şi unul acasă, acasă votând, eventual, primarul pentru cei plecaţi la muncă, avându-le toate datele din buletin”, a mai spus Nicolicea.


Valeriu Zgonea: „Votul prin corespondenţă pentru diaspora este prioritate zero, dar este neconstituţional. Am cerut ajutor americanilor”

”Lista rușinii”: Deputați din comisia pentru românii din străinătate, absenți de la discuțiile votului prin corespondență

Votul prin corespondenţă, RESPINS. Aşa au răspuns parlamentarii milioanelor de români din diaspora care au fost „umiliți” la ultimele alegeri prezidențiale

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

I-a rupt coastele bătrânei pentru a o face să mănânce, îngrijitoare româncă trimisă în judecată

Întâlnire pe tema drepturilor lucrătorilor din agricultură – Puglia