Sentință șoc în cazul italianului care a ucis două românce la Modena – „Ajuns la vârsta de 70 de ani fără antecedente penale, nu ar fi săvârșit niciodată infracțiuni de o gravitate atât de gravă dacă nu ar fi fost mânat de dinamica familială nefastă apărută de-a lungul timpului”, se spune în sentință. Salvatore Montefusco și-a ucis soția și fiica pe 13 iunie 2022.
Sentință șoc în cazul italianului care a ucis două românce la Modena
A fost condamnat doar la 30 de ani de închisoare și nu la pedeapsa pe viață cerută de Parchet într-un dosar de dublu feminicid, judecătorii fiind clemenți pentru „înțelegerea umană a motivelor care l-au împins pe autor la comiterea infracțiunii”. Curtea cu Jurați din Modena a scris aceste cuvinte, care justifică autorul dublei crimă, motivând de ce consideră circumstanțele atenuante generice echivalente cu circumstanțele agravante pentru Salvatore Montefusco, acuzat de uciderea soției Gabriela Trandafir și a fiicei sale, Renata, la 13 iunie 2022: „ Ajuns la vârsta de 70 de ani fără antecedente penale, nu ar fi săvârșit niciodată infracțiuni de o gravitate atât de gravă dacă nu ar fi fost mânat de dinamica familială nefastă care se declanșase de-a lungul timpului”, se spune în sentința consultată de ANSA. Practic, judecătorii justifică dublul omor.
Motivația sentinței
Montefusco și-a ucis soția Gabriela Trandafir, 47 de ani, și pe fiica femeii, Renata, 22 de ani, în Cavazzona di Castelfranco Emilia. Parchetul din Modena a cerut condamnarea pe viață, dar judecătorii (președintele redactor Ester Russo) la 9 octombrie au recunoscut circumstanțele atenuante generice ca fiind echivalente cu circumstanțele agravante recunoscute (relația conjugală și săvârșirea infracțiunii în fața copilului minor al cuplului), excluzând premeditarea, motivele josnice și neînsemnate, după ce a procedat cu cruzime și având în vedere maltratarea absorbită de crimă.
Sentința explică în peste 200 de pagini modul în care infracțiunea s-a produs într-un context de conflict puternic între Montefusco și cele două femei, cu prezentarea de plângeri reciproce. Potrivit judecătorilor, motivul „nu poate fi urmărit și redus la un simplu conținut economic” asupra casei în care locuiau. Dar este mai degrabă să ne referim „la condiția psihologică de disconfort profund, umilire și frustrare enormă trăită de acuzat, din cauza climatului de conflict foarte ridicat care se crease în contextul relației conjugale și a eventualității concrete în care el însuși ar fi trebuit să abandoneze casa familiei” și odată cu aceasta, de asemenea, controlul și îngrijirea copilului.
Blackout emoțional și existențial
Sentință șoc în cazul italianului care a ucis două românce la Modena – Pentru judecători este „plauzibil” ca, după cum a raportat Montefusco, atunci când Renata i-a spus încă o dată că va trebui să părăsească casa, aceasta „a determinat în sufletul său, așa cum a subliniat el însuși de mai multe ori, acel blackout emoțional și existențial care l-ar fi determinat să fugă și să ia arma” la câțiva metri distanță și să le omoare pe cele două femei pe care „niciodată, niciodată” conform celor afirmate de martorii audiați în sala de judecată, nu le amenințase anterior cu moartea.
Acordarea circumstanțelor generice are în vedere mărturisirea, cazierul în mod substanțial curat, comportamentul procesual corect și „situația care s-a creat în mediul familial și care l-a determinat să îndeplinească gestul tragic”. În judecarea echivalenței dintre circumstanțe atenuante și agravante, nu se poate să nu se țină seama, spune Instanța, de „întreaga serie de comportamente unilaterale și reciproce care, se succed în timp și cumulativ considerate” chiar dacă nu au întrunit factorul de provocare „au determinat fără îndoială reacția anormală și totuși cauzală a acuzatului”.
Sentință șoc în cazul italianului care a ucis două românce la Modena – Intervine ministrul familiei: „Este îngrijorător”
„Vom citi, evident, textul integral al sentinței, dar dacă s-ar confirma ceea ce reiese din extrasele publicate astăzi, decizia Curții cu Jurați din Modena împotriva bărbatului responsabil de uciderea soției și a fiicei acesteia ar conține elemente foarte îndoielnice și cu siguranță îngrijorătoare care, dacă ar fi consolidate, ar risca nu numai să producă un regres în lupta veche de a opri feminicidele și violența masculină împotriva femeilor, ci și să deschidă un defect în fundațiile care guvernează ordinea noastră de drept”. Aceasta a declarat Eugenia Roccella, ministrul Familiei, Nașterii și Egalității de Șanse.
”Problema – continuă ea – nu este impunerea pedepsei, nu este cuantumul acesteia, nu evaluările procesuale specifice exercitării competenţei. Ceea ce este izbitor este raționamentul de bază care pare să fi orientat Curtea, potrivit căruia, conform celor citite, „situația care s-a creat în mediul familial” l-ar fi „condus” pe acuzat „la îndeplinirea tragicului” gest, cu consecinţa unei „comprehensibilităţi umane a motivelor care l-au împins pe autor la comiterea infracţiunii“’”. Nu cred că cineva este conștient de pericolul raționamentului de acest tip, bazat pe o legătură cauzală capabilă să „induce” o dublă ucidere din motive „de înțeles din punct de vedere uman”. Dacă s-ar afirma un principiu de acest tip – conchide Roccella -, efortul de a promova schimbarea culturală pe care ne-o dorim cu toții nu ar face cu siguranță un pas înainte, ci ar face mulți pași înapoi”.