Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei să verifice dacă preţurile carburanţilor pot fi îngheţate conform unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale.
În cazul în care Legea Concurenţei este conformă cu cea europeană, atunci guvernul ar putea îngheţa preţurile carburanţilor pentru o perioadă de câteva luni.
Solicitarea premierului a fost făcută ieri şi a fost adresată către Consiliul Concurenţei şi către Departamentul pentru Afaceri Europene. Premiul a precizat că cele două instituţii vor analiza dacă această lege mai este compatibilă cu normele UE. „Dacă răspunsul va fi unul pozitiv, vom găsi o soluţie”, a spus prim- ministrul.
Potrivit legii, „pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfunctionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.
În urmă cu două săptămâni Guvernul Bulgariei a ajuns la un acord cu LukOil Bulgaria, cel mai mare producător de carburanţi de pe această piaţă, pentru suspendarea timp de o lună a creşterilor de preţ la benzină şi motorină.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a precizat, marţi, că investigaţia pe piaţa carburanţilor va fi gata până la jumătatea anului, după ce rezultatele raportului va fi trimis la Comisia Europeană, iar companiile implicate îşi vor spune părerea în acest caz.
El a menţionat că o lege adoptată înaintea aderării României la UE permite îngheţarea preţurilor într-o situaţie excepţională, dar că trebuie stabilit dacă piaţa carburanţilor se află într-o astfel de „situaţie excepţională”.
Preţurile au depăşit pragul de 6 lei/litru
La începutul anului, Fiscul a prezentat guvernului un raport referitor la piaţa petrolieră în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului trecut, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.
Şeful Executivului a declarat la acea dată că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut Fiscului să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Potrivit INS, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%. Ultima scumpire a carburanţilor a avut loc vineri, 8 aprilie, când preţurile au fost majorate cu 9 bani pe litru, astfel că un sortiment de benzină comercializat de cele mai mari companii petroliere a depăşit 6 lei/litru.