in

Italia, noi reguli pentru contractele de energie și gaze din 2025: adio contractelor telefonice

Adio contractelor telefonice. Noi reguli pentru contractele de energie și gaze din 2025: transparență și protecție sporită pentru consumatori. Începând cu 1 ianuarie 2025, intră în vigoare noi reglementări pentru contractele de furnizare de energie electrică și gaze în Italia. Autoritatea pentru Energie (Arera) a aprobat o serie de măsuri menite să asigure mai multă transparență și să protejeze drepturile consumatorilor. Schimbările vizează în special contractele telefonice, cele încheiate la distanță sau în afara sediilor comerciale.
>>> Cumpărarea unei case în Italia este din ce în ce mai dificilă: pentru două din trei familii rămâne un vis

Adio contractelor telefonice impuse fără consimțământ clar

Potrivit Corriere della Sera, de anul viitor, consimțământul pentru încheierea unui contract prin telefon va fi considerat valabil doar dacă clientul primește și confirmă în scris documentul contractual. Acesta poate fi transmis fie pe suport fizic (hârtie), fie electronic, asigurând accesibilitate și durabilitate.

Pentru contractele încheiate prin vânzare directă la domiciliu sau în cadrul excursiilor organizate de vânzători în scop comercial, termenul de răzgândire va fi extins de la 14 la 30 de zile. Totodată, furnizorii vor trebui să pună la dispoziția clienților metode de comunicare electronică ce permit păstrarea dovezilor cu dată și oră.

Vânzătorii, responsabili de dovezi și conformitate

În cazul disputelor privind modificările unilaterale sau reînnoirile contractuale, furnizorii vor avea obligația de a demonstra că actele au fost trimise și primite de consumatori. Aceștia sunt, de asemenea, responsabili pentru respectarea Codului de Conduită Comercială și a drepturilor clienților, inclusiv în cazul telemarketingului sau al vânzărilor telefonice realizate de terți.
>>> Prăbușirea industriei auto italiene: Producția scade cu peste 38% în primele nouă luni ale anului!

Ce presupune „suportul durabil”?

Suportul durabil permite clientului să stocheze informațiile contractuale pentru o perioadă adecvată și să le reproducă în forma originală. Exemplele includ documentele tipărite sau fișierele electronice trimise prin e-mail ori disponibile pe site-ul furnizorului. Consumatorul trebuie să fie informat, de exemplu, prin SMS sau notificări, despre disponibilitatea acestor documente.

Modificări contractuale și comunicare separată

Modificările unilaterale și reînnoirile condițiilor contractuale vor trebui comunicate consumatorilor cu cel puțin trei luni înainte. În cazul reducerilor tarifare, perioada de notificare poate fi redusă la o lună. Dacă termenul nu este respectat, furnizorii vor trebui să plătească automat compensații clienților.

Comunicările privind modificările contractuale trebuie să fie clare, separate de alte mesaje de natură comercială și să respecte regulile stricte stabilite prin noile reglementări.

Protecție sporită pentru consumatori

Președintele Arera, Stefano Besseghini, a subliniat că noile reglementări au ca scop reechilibrarea relației dintre furnizori și consumatori, în contextul liberalizării pieței și al fluctuațiilor prețurilor de pe piața energetică. Modificările aduse Codului Consumului și noile măsuri introduse prin lege subliniază angajamentul crescut pentru protejarea drepturilor clienților.

Aceste schimbări reprezintă un pas înainte în asigurarea transparenței și echității pentru consumatori, oferindu-le mai mult control asupra contractelor lor de energie și gaze.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Toate secțiile de votare din Italia pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024. Documentele necesare pentru a dovedi rezidența

Un vot pentru trezirea conștiinței românești – Mesaj din diaspora către țară