PS Virgil Bercea la hramul bisericii greco-catolice “Sfântul Nicolae” din Rimini
Duminică 7 decembrie, comunitatea greco-catolica a românilor din Rimini alături de protopopul Marinel Mureşan şi ceilalţi părinţi preoţi au sărbătorit hramul bisericii “Sfântul Nicolae” dar şi 10 ani de la înfiinţarea bisericii.
La acest eveniment invitat de onoare a fost PS de Oradea Mare, Virgil Bercea, episcopul romano-catolic Francesco Lambiasi, preoţi de rit greco-catolic, enoriaşi ai comunităţii romane alături de Consulul general al România la Bologna, Eugen Şerbănescu şi soţia sa.
După predica deosebit de frumoasă şi şi plină de tâlcuri şi învăţăminte a PS Virgil Bercea, a urmat un program de colinde susţinute de copiii din această comunitate care au fost răsplătiţi după datină, cu pachete aduse de “Moş Nicolae”.
În încheierea evenimentului Eugen Şerbănescu a adresat enoriaşilor prezenţi şi din România şi de peste Prut, urări de bine, de sănătet cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, amintindu-le să nu uite niciodată că sunt români şi să-şi păstreze cu demnitatea identitatea. Seara s-a încheiat cu o masă oferită celor prezenţi în acordurile melodiilor şi colindelor tradiţionale.
Lacrimi şi nostalgii la Festivalul de Colinde şi Tradiţii Româneşti de la Imola
Începând de sâmbătă 6 decembrie, când la fiecare copil a sosit Moş Nicolae, am intrat în toiul Sărbătorilor de iarnă.
Înfiinţat anul trecut de către Departamentul Cultural şi de Tineret din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane din Italia , Festivalul de Colinde şi Tradii Populare “Colindul Sfânt şi Bun” s-a desfăşurat luni seara la Imola într-o atmosferă tipică românească de cântece, dansuri şi tradiţii din fiecare zonă a României.
Au fost prezente corurile a peste 10 parohii din Emillia Romagna şi una din San Marino sub îndrumarea părinţilor preoţi, protopop Constantin Totolici-Modena, părintele paroh Doru Vasile Garboan-Imola gazda spectacolului, părintele consilier Trandafir Vid-Bologna, care fost delegaţi de către Episcopia Ortodoxă din Italia pentru a organiza acest eveniment.
În program au fost interpretate colindele din toate zonele României şi de peste Prut, dansuri şi tradiţii populare. Costumele interpreţilor care mai de care mai frumoase şi mai cu dibăcie cusute au dat culoare întregii Săli din cadrul Seminarului catolic din Imola.
Fiecare parohie a interpretat colinde şi dansuri specifice zonelor de unde provin. Atmosferă a fost întreţinută de către cei trei organizatori care au înmânat diplome şi coşuri cu daruri interpreţilor dar care au şi cântat alături de grupurile din care făceau parte.
Nelipsiţi de la acest eveniment au fost Consulul general Eugen Şerbănescu şi soţia sa care s-au bucurat şi au trăit aceleaşi emoţii cu spectatorii la auzul colindelor.
În încheierea spectacolului, Eugen Şerbănescu a mulţumit tuturor participanţilor pentru frumoasă interpretare, organizatorilor acestui festival, spectatorilor dar şi a celor românii care au ajutat la desfăşurarea în condiţii bune a votului în secţiile de votare din Emillia Romagna, Toscana şi Marche dar şi a celor românii care sunt răspund prezent la nevoie. Totodată a subliniat faptul că nu trebuie să uităm că suntem romanii, să ne mândrim cu ţara noastră chiar dacă este departe,cu tradiţiile populare admirate în toată lumea. Aplauzele s-au intensificat şi sala s-a ridicat în picioare în momentul când a punctat că toţi suntem romani cu aceeaşi identitate indiferent din ce parte Prutului ne aflăm.
Ziua Naţională a României sărbătorită la Bologna
Pentru al doilea an consecutiv, Consulatul General al României reprezentat de consulul general Eugen Şerbănescu, a organizat pe 29 noiembrie, într-un cadru festiv Ziua Naţională a României alături de oficialităţi ale Bologniei şi a reprezentaţilor comunităţii romane din cele trei regiuni; Emillia Romagna, Toscana şi Marche. După discursul ţinut de către Eugen Şerbănescu a fost oferit un spectacol, urmat de un dineu cu produse specifice româneşti care au impresionat invitaţii.
A doua zi, Eugen Șerbănescu, Consul General al României la Bologna s-a deplasat la Arezzo, la invitația comunității românești.
Roxana Dima