in

Cât timp trebuie păstrate chitanțele și facturile vechi: ce spune legea

Cât timp trebuie păstrate chitanțele – Este necesar să păstrăm chitanțele de plată ale facturilor, amenzilor sau taxelor pentru totdeauna? Se întâmplă des să deschidem sertare sau dulapuri și să găsim dosare sau cutii pline de facturi, amenzi sau plăți deja efectuate în trecut. Mulți oameni evită să arunce aceste documente de teamă că ar putea fi solicitați să plătească din nou și să fie nevoiți să dovedească faptul că au făcut deja plata. În realitate, există termene precise de prescripție pentru credite, iar, prin urmare, și pentru păstrarea chitanțelor. Asociația pentru Apărarea și Orientarea Consumatorilor (ADOC) din Italia a clarificat după cât timp aceste documente pot fi aruncate fără riscul de a fi obligați să plătim de două ori aceeași factură sau amendă.

Cât timp trebuie păstrate chitanțele

ADOC a explicat consumatorilor că nu există un termen universal pentru toate plățile; acesta variază în funcție de tipul plății. Pentru facturile de utilități domestice (apă, gaz și telefon), chitanțele trebuie păstrate timp de 5 ani, după care creditul se prescrie și nu mai poate fi solicitat de autoritatea competentă. Aceleași termene se aplică pentru chirie, plățile cotelor de întreținere la bloc și taxa pentru deșeuri (TARI). În cazul TARI, cei 5 ani încep să se numere de la anul următor celui în care a fost făcută plata. Pentru facturile de energie electrică, termenul de păstrare este de 10 ani. Aceasta deoarece chitanțele pentru taxa TV (Canone Rai) trebuie păstrate un deceniu, iar din 2016, această taxă se plătește prin factura de energie electrică.

Amenzi, taxe și alte cheltuieli

Chitanțele pentru plata impozitelor, precum IMU, declarațiile de venit sau cele referitoare la cheltuielile deductibile (de exemplu, facturi medicale), trebuie păstrate timp de 5 ani. Termenele se extind în cazul renovărilor sau al eficientizării energetice, deoarece deducerile fiscale sunt distribuite pe o perioadă de 10 ani: chitanțele trebuie păstrate pentru 5 ani după ultima rată, adică în total 15 ani.

Sunt menajeră în Italia, trebuie să depun declarația de venituri? Dacă da, ce documentație trebuie să prezint?

Amenzile și chitanțele pentru asigurarea vehiculelor trebuie păstrate 5 ani, în timp ce pentru taxa auto termenul de prescripție este de 3 ani. În cazul documentelor bancare, termenele de păstrare variază: extrasele de cont (10 ani), ratele de credit ipotecar și titlurile de stat (5 ani), cambii (3 ani). Documentele notariale, cum ar fi contractele de vânzare-cumpărare sau donațiile, nu trebuie niciodată aruncate.

Păstrarea acestor documente pentru perioada corectă nu doar că ne scutește de eventualele neplăceri, dar ne protejează și de riscuri financiare inutile. Așadar, păstrează ordonat și corect fiecare chitanță, în funcție de tipul său, și aruncă doar atunci când legea îți permite să o faci în siguranță!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șoc la cumpărături pentru doi români întorși din Italia: „Lăsăm toți banii la magazin!” – VIDEO

O tânără româncă a câștigat un prestigios concurs culinar din Tarmassia (Verona)