in

Etna și Stromboli erup în același timp. Coincidență? Sau urmează ceva mai grav?

Etna și Stromboli erup în același timp – Mai întâi Stromboli, apoi Etna. Sunt șocuri în Marea Mediterană, un important aeroport turistic din Italia a fost închis. Ce urmeaza?

Etna și Stromboli erup în același timp

Lavă roșie, nori mari de cenușă – și frica de mai mult: Pe insula mediteraneană italiană Stromboli, vulcanul cu același nume nu se poate calma. Alertă roșie a fost declarată din cauza temerilor de un focar mai violent.

În același timp, Muntele Etna de pe insula vecină, Sicilia, ține oamenii în suspans: aruncă lavă, iar joi norul de cenușă s-a ridicat la 4,5 kilometri pe cer. Autoritățile au reacționat vineri: Aeroportul Catania, unul dintre cele două aeroporturi de pe populara insulă de vacanță, a fost închis temporar .

Straturi de cenușă pe stradă și la aeroport

Administrația aeroportului a declarat că pista a fost inutilizabilă din cauza „cantităților mari de cenușă vulcanică”. Totodată, căderea de cenuşă a provocat întreruperi în trafic în centrul oraşului Catania. Imaginile arată străzi acoperite cu straturi groase de cenușă neagră.

Doi vulcani care erup la doar aproximativ 200 de kilometri unul de celălalt – este o coincidență? Sau turiştii din Sicilia trebuie acum să se aştepte la un „big bang”?

„Acestea sunt de obicei doar impulsuri scurte”

Vulcanologul Christoph Helo de la Institutul de Geoștiințe de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz oferă o oarecare liniște. Stromboli este foarte activ și erupe din când în când, a spus el pentru t-online vineri: „Dar acestea sunt de obicei doar impulsuri scurte”. Vulcanul nu aruncă mult material în zona înconjurătoare.

Etna, pe de altă parte, este cunoscută pentru erupțiile de lungă durată. Dar chiar și acolo, pericolul potențial pentru oamenii din zonă este destul de scăzut: „Dacă nu stai direct la crater, nu există niciun pericol pentru viața ta în timpul erupțiilor standard”.

Vulcanul din Italia erupe brusc violent: avertizare de dezastru – VIDEO

Ce se întâmplă în continuare: neclar chiar și pentru experți

Ce se va întâmpla în continuare este greu de răspuns în acest moment. Helo subliniază că nu se poate spune dacă actuala erupție a Etnei este începutul unei serii de erupții sau dacă va reveni calmul pentru câteva luni. „Deși Etna este unul dintre cei mai bine monitorizați vulcani din lume, astfel de prognoze nu sunt posibile”.

Cu toate acestea, un lucru este cert: erupțiile vulcanice ale Etnei și Stromboli nu sunt legate. „Acestea nu sunt sisteme cuplate”, explică vulcanologul. În acest sens, este o coincidență faptul că ambele izbucnesc acum în același timp. Iar situația de la fața locului pare să se relaxeze din nou: aeroportul din Catania și-a reluat operațiunile vineri după-amiază.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Curtea de Apel Bari spune NU extrădării lui Ionel Arsene

crima napoli

Crimă oribilă în Campania: un bărbat și-a ucis fratele, l-a decapitat aruncându-i capul de pe balcon