in

Unul din trei adolescenți italieni dorește să emigreze când va fi mai mare, iată țara preferată

Unul din trei adolescenți italieni dorește să emigreze când va fi mai mare, potrivit unui sondaj realizat de institutul național de statistică Istat, care a constatat, de asemenea, că tinerii au devenit mai anxioși în ceea ce privește viitorul, relatează luni Reuters.

Mai mult de o treime dintre adolescenții italieni doresc să emigreze

Constatările studiului vin pe fondul multiplelor avertismente privind declinul demografic al Italiei. În martie, Istat a raportat că nașterile au scăzut la 379.000 în 2023, un minim absolut, în timp ce populația totală a scăzut sub 59 de milioane de locuitori.
>>> Românii din Italia și Spania trăiesc mai mult cu 8 ani decât cei rămași în țară

În rândul unui eșantion de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, aproximativ 34% vor să se mute în străinătate când vor crește, față de 45% care vor să rămână în Italia și 21% care sunt indeciși, a precizat Istat.

Istat a constatat că tinerii italieni au devenit mai puțin încrezători în ceea ce privește viitorul, o treime dintre cei intervievați declarându-se temători, ceea ce reprezintă o creștere de 5,5 puncte procentuale față de un studiu similar din 2021.

„Oportunități de viață adecvate”

Destinația principală a celor care doresc să emigreze o reprezintă Statele Unite, aleasă de 32% dintre cei care au declarat că vor să părăsească Italia, urmată de Spania (12,4%) și Marea Britanie (11,5%).
>>> În Italia se câștigă mai puțin ca în 1990, este singura țară din UE în care salariile reale au scăzut

Istat afirmă că, pentru a contracara declinul capitalului uman declanșat de scăderea ratei natalității și de dorința de a emigra, Italia ar trebui să le ofere tinerilor „oportunități de viață adecvate”.

Cu toate acestea, datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că salariile reale din Italia au crescut cu doar 1% în ultimii 30 de ani, față de o creștere medie de 32,5% în zona OCDE.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Când se plătește al 14-lea salariu în 2024, cerințele pentru obținerea acestuia și modul în care se calculează

Turneul „Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia” în Italia: O sărbătoare a poeziei românești