in

În curând se plătește al 14-lea salariu în Italia. Îngrijitoarele au dreptul la acesta? Cum se calculează

Se apropie plata celui de-al 14-lea salariu, un salariu suplimentar pe care îl primesc doar unii lucrători, în baza contractului colectiv aplicat. Spre deosebire de ceea ce se prevede pentru al 13-lea salariu, pentru al 14-lea salariu contractele de muncă sunt cele care stabilesc dacă se plătește sau nu. În acest sens, este important să înțelegem care sunt sectoarele care dau dreptul la cel de-al 14-lea salariu, precum și care este data plății prevăzută de contractul colectiv. Lista contractelor care recunosc al 14-lea salariu este destul de lungă, se estimează că în jur de 10 milioane de lucrători din Italia au dreptul la acesta în fiecare an. Acestea nu includ angajații publici, dar revine celor care lucrează în sectoarele comerț și turism.

Cu excepția beneficiarilor și a datei de plată (indicată de Ccnl, dar în majoritatea cazurilor plata are loc la începutul lunii iulie), în rest nu există cine știe ce diferențe cu al 13-lea salariu. Ambele sunt salarii amânate care se acumulează în perioada în care lucrătorul își desfășoară munca, cu beneficiul de a beneficia de aceasta, într-o singură plată, la un moment ulterior. Calculul celui de al 14-lea, așadar, urmează aceleași reguli ca și cel al treisprezecelea (dar, după cum vom vedea mai jos, iau ca referință două perioade diferite).

Cât de mult trebuie să câștigi în Italia

Cine are dreptul la al 14-lea din salariu

Salariul al 14-lea este un salariu suplimentar similar celui de-al 13 salariu, dar spre deosebire de acesta din urmă nu este plătit tuturor. Între timp, este de subliniat faptul că angajații publici nu au dreptul la aceasta, întrucât este o caracteristică exclusivă a unor contracte din sectorul privat.

În Italia există astăzi 985 de contracte colective diferite, scrie money.it. Este greu de enumerat toate, dar de exemplu, știm cu certitudine că al 14-lea salariu se plătește celor care au următoarele contracte:

  • Ccnl tertiar, comert si turism;
  • CCNL chimică;
  • Ccnl curatenie si multiservicii;
  • Ccnl Transport rutier de marfuri si logistica.
  • Ccnl Studii profesionale;
  • Ccnl Asigurare;
  • Ccnl Igiena mediului;
  • Ccnl Constructii;
  • Ccnl Industria alimentară.

Există, de asemenea, al 14-lea salariu în Ccnl pentru lucrătorii din agricultură și horticultură, precum și pentru lucrătorii angajați cu contracte de farmacie privată, angajații oficiilor poștale italiene și pentru lucrătorii de securitate privată. Alte contracte care prevăd al patrusprezecelea sunt Ccnl de mobilitate (zona contractuală a activităților feroviare) și contractul de construcții, dar acesta din urmă doar pentru angajați.

Munca în Italia: Vine a treisprezecea plată lunară suplimentară a lunii decembrie. Cum se calculează „tredicesima”

Cu toate acestea, lucrătorii casnici, cum ar fi menajere și îngrijitoare, lucrătorii din sectorul metal-macanic, bancherii și lucrătorii din domeniul textilelor, nu au dreptul la acesta.

Pentru a afla dacă aveți sau nu dreptul la al 14-lea salariu, este, prin urmare, important să începeți prin a înțelege care este contractul colectiv relevant. Cu toate acestea, este de subliniat că al 14-lea salariu poate fi plătit, chiar dacă nu este prevăzut de Ccnl, dacă există o înțelegere cu salariatul în baza contractului individual. Este destul de rar să apară o situație de acest tip. Dimpotrivă, dacă contractul colectiv de muncă prevede acest lucru, angajatorul nu poate să nu plătească al 14-lea salariu, chiar dacă există un acord scris cu lucrătorul.

Cum se calculează

Al 14-lea salariu este un salariu lunar suplimentar care se plătește în lunile de vară angajatului din sectorul privat. După cum s-a văzut mai sus, este o „plată lunară amânată”, lucrătorul acumulând o parte din ea în fiecare lună a anului, pentru a o primi apoi într-o singură plată în salariul din iunie sau iulie (în funcție de ceea ce se prevede din contract). ).

Al 14-lea salariu corespunde în medie cu 1/12 din salariul anual brut, dar numai pentru cei care se pot lăuda cu 12 luni lucrate în perioada de referință. Dacă se lucrează mai puține luni, suma se reduce în consecință. În detaliu, perioada luată ca referință este cea care merge de la data de 1 iulie precedentă până la data de 30 iunie a anului curent, în care se verifică perioada lucrată de salariat (în care se iau în considerare perioadele de concediu și de boală, precum și plata de accident, maternitate, concediu de conjugal și concediere, în timp ce de exemplu lunile în care ați lipsit nejustificat de la serviciu nu sunt valabile).

Pe scurt, formula de calcul al patrusprezecelea este următoarea:
(salariul lunar brut * nr. luni lucrate)/12

Unde, după cum s-a arătat mai sus, pentru lunile lucrate se examinează perioada din iulie a anului precedent până în iunie a anului curent. În plus, trebuie amintit că al 14-lea salariu, precum și al 13-lea, se acumulează numai dacă salariatul a lucrat un număr de zile egal sau mai mare de 15.

Să dăm acum câteva exemple presupunând că lucrătorul în cauză are un salariu lunar brut de 1.300 de euro:

  • Pentru un angajat care a început să lucreze de la 1 iulie 2023 până la 30 iunie 2024 calculul celui de-al 14-lea salariu va fi: 1.300 euro * 12 luni lucrate / 12 plăți lunare. Al 14-lea salariu va fi deci 1.300 de euro (un salariu) care se va adauga la salariul obișnuit;
  • pentru un salariat care a lucrat de la 1 august 2023 până la 30 iunie 2024 calculul celui de-al 14-lea salariu va fi următorul: 1.300 euro * 11 luni lucrate / 12 plăți lunare totale. Al 14-lea va fi astfel 1.191,67 euro ;
  • pentru un salariat care a lucrat în perioada 1 februarie – 30 iunie 2024 al 14-lea salariu se va calcula astfel: 1.300 euro * 5 luni lucrate / 12 luni salariu. Rezultatul va fi de 541,67 euro care se adaugă la salariul obișnuit al lucrătorului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie în Caserta, român de 23 de ani moare împreună cu alte două persoane într-un accident grav la Villa Literno

romani condamnati mestre

Mestre, români condamnați la ani grei de închisoare: au omorât un bărbat crezând că este un hoț intrat în casă