O luase să lucreze cu el la recoltarea măslinelor, câteva luni pe câmpurile de lângă Modica (provincia Ragusa) şi o compensaţie bună. Totul i se părea perfect unei femei românce, care de mai mulţi ani trăieşte la Modica, provincia Ragusa, lucrând ca îngrijitoare.
La un moment dat cererile angajatorului au depăşit limitele prestaţiilor de muncă. Bărbatul, de 65 de ani, proprietar al unei ferme agricole, după câteva zile, a început să-i facă apropouri, mai întâi cu complimente explicite, apoi a trecut la fapte, până când a abuzat de acea lucrătoare care întotdeauna i-a respins atenţiile.
Femeia, pradă panicii, a fugit de la fermă şi a fost găsită, pe câmp, în stare confuzională: a primit îngrijiri şi a fost transportată la Urgenţă.
Bărbatul de 65 de ani a fost denunţat şi va trebui să răspundă pentru viol. O altă poveste de abuzuri similară celor povestite de L’Espresso în urmă cu câteva săptămâni, care a făcut să explodeze cazul miilor de românce violate din zona Ragusa.
Oroare pe câmpurile din Ragusa, românce exploatate şi violate, denunţul revistei L’Espresso
Cazul miilor de românce violate în Sicilia a ajuns în Corriere: 6 avorturi pe săptămână. „Românii nu constituie o comunitate capabilă să se apere”
Comitetul pentru siguranţă
„Fenomenul există – spune prefectul din Ragusa, Annunziato Vardè – însă trebuie dimensionat la limitele sale reale„.
Despre aceasta s-a discutat în cadrul comitetului provincial pentru siguranţă publică, condus tocmai de prefect şi cu participarea procurorului din Ragusa, Carmelo Petralia, a asociaţiilor de categorie care operează în domeniul social şi a primarilor localităţilor implicate: Vittoria, Acate şi Santa Coce Camerina.
„Fenomenul – a continuat prefectul – va fi înfruntat de prefectura din Ragusa prin intermediul unui grup de lucru compus din forţe de poliţie, care va angaja şi Asp şi Inail pentru combaterea muncii la negru şi a abuzurilor sexuale la locul de muncă”. Între timp va fi sarcina Procuraturii să efectueze anchetele în acest sens. Generalizarea fenomenului riscă să discrediteze economia locală, aşa cum s-a întâmplat, în trecut, cu „dovleceii umflaţi” şi „roşiile în parfum de mafie”.
Alarma a fost lansată de primarul din Vittoria, Giuseppe Nicosia, deja cu câteva zile în urmă, care cu ocazia comitetului pentru siguranţă publică a afirmat: „Sunt îngrijorat de viitorul agriculturii noastre fiindcă unele ţări iau în considerare ipoteza de a nu mai importa produse provenite de la întreprinderile de pe teritoriul nostru şi acest lucru ne-ar produce o daună importantă”.
Românce sclave la Ragusa, MAE: Ambasada şi Consulatul au demarat verificări, în regim de urgenţă, dar nu s-au înregistrat plângeri ale victimelor
Solidaritate internaţională cu româncele sclave din Ragusa, unele ţări nu mai cumpără roşii din Sicilia
Broşuri în limba română
După alarma din zilele trecute, poliţia din Vittoria cercetează cazul presupuselor molestări sexuale ale femeilor românce care lucrează în sere.
Pentru a-şi atinge obiectivul este necesară colaborarea victimelor. Comisariatul intenţionează să convingă femeile că forţele de ordine sunt la completa lor dispoziţie, pentru a le ajuta să se sustragă abuzurilor, molestărilor, chiar şi sexuale, la locul de muncă.
Poliţia a pregătit o broşură simplă, cu un mesaj în limba română, afişată în magazine, în supermaket-uri, la agenţiile de voiaj, în şcoli, în birouri publice şi oriunde poate fi văzută de femeile interesate.
Bărbaţii şi femeile din cadrul Poliţiei de Stat s-au dus în staţiile de autocar, au aşteptat autocarele în plecare şi sosire, au distribuit, până acum, circa 500 de fluturaşi şi au intervievat femeile, chiar şi în faţa magazinelor alimentare. O modalitate de a ajuta femeile, victime ale abuzurilor, să povestească ceea ce se întâmpă la locul de muncă.
Multe dintre ele nu denunţă de frica represaliilor, ca să nu-şi piardă locul de muncă şi banii. „Nu sunt de ajuns acuzaţiile generice – a spus comandantul comisariatului din Vittoria Rosario Amarù – ci sunt necesare fapte circumstanţiale, mărturii, dovezi”.