Furtul de identitate este o infracţiune prin care se obţin informaţii personale cheie/importante, precum documente de la asigurările sociale, permis de conducere şi altele, cu scopul de a se da drept altcineva. Informaţiile obţinute pot fi folosite pentru a obţine un credit, mărfuri sau servicii folosind numele victimelor.
Potrivit sondajelor, cea mai utilizată metodă de înşelătorie cu privire la furtul de identitate este cea privind solicitarea informaţiilor personale, prin canalele on-line. Aceste metode sunt folosite în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, în timp ce persoanele cu vârsta peste 25 ani sunt victimele fraudelor de tip skimming.
Aceste date fac parte dintr-un raport asupra furtului de identitate realizat la finalul proiectului european „Me is mine”, proiect al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din cadrul sindicatului CISL, Adiconsum din Italia, făcut în parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) – InfoCons. La prezentarea raportului, la Roma, în data de 13 octombrie, au fost prezenţi şi reprezentanţii de la Bucureşti.
„Concluziile care au rezultat în urma grupurilor de lucru la care au participat atât asociaţii patronale formate din bănci, companii de telefonie mobilă şi alte societăţi care au probleme cu furt de identitate, precum şi toate autorităţile care au drept de control şi sancţiune au fost că: este necesară în primul rând o campanie de conştientizare permanentă cu privire la aceste probleme şi implicaţiile pe care le au în rândul cetăţenilor adulţi, în rândul tinerilor.
Pe de altă parte organizarea unor sisteme pentru asistenţa victimelor în timp real, pentru că sunt situaţii când trebuie să reacţionezi imediat. Vă dau exemplu unei persoane care este arestată pe un aeroport, fiind victima unui furt de identitate, nu are nicio legătură, poate nu cunoaşte limba şi trebuie să acţioneze în timp real, să contacteze pe cineva din ţară, de la autorităţi şi să iasă din situaţie rapid. În prezent nu există o asistenţă imediată pentru victimă şi este un plan pentru perioada viitoare.
Pe de altă parte ne propunem îmbunătăţirea legislaţiei, tot împreună cu partenerii care au lucrat în acest proiect şi care reprezintă atât consumatorii, autorităţile, cât şi mediile de afaceri” ne explică avocatul Anca Nedelcu, responsabil ANPCPPS România – InfoCons.
Cu prilejul acestui raport responsabilii de la Bucureşti au realizat o statistică atât pe instanţe: judecătorii, tribunale, curţi de apel în România, pe judeţe, cât şi pe parchetele de pe lângă aceste instanţe. „Am constatat că, de exemplu, la parchete au fost instrumentate aproximativ 14.000 de cazuri dintre care 5000 de cazuri au fost deja soluţionate. Cumva aproape 35-36% dintre cazurile investigate au fost soluţionate însemnând că se constituiau ca şi infracţiuni de furt de identitate sau în legătură cu furtul de identitate”, completează Anca Nedelcu.
Colaborarea dintre cele două reprezentanţe română şi italiană, care de altfel a început în urmă cu doi ani, va continua cu un alt proiect european „Sep-site” şi este vorba de un sistem de prevenţie.
„De data aceasta vom realiza un soft împreună cu autorităţile, împreună cu firme de software foarte puternice la nivel mondial, soft pe care sperăm să-l înmânăm autorităţilor şi să contribuie la diminuarea cazurilor de furt de identitate. Este un proiect la început, va dura doi ani de zile şi de data aceasta ne vom orienta şi către autorităţi. Dacă în primul proiect „Me is mine” era vorba în special doar despre consumatori, de data aceasta încercăm să sprijinim şi autorităţile” explică avocatul Anca Nedelcu de la ANPCPPS Romania – InfoCons.
Clonările de carduri
Potrivit raportului, pe plan naţional, în Italia, 56,71% dintre intervievaţi au fost victime ale furtului de identitate prin fenomenul clonării de cărţi de credit numit şi skimming, 33,69% – prin cerere de date persnale în timpul navigării pe internet, 29,34% – din lipsa protecţiei profilului în social network, 23,85% – prin phishing (furt de date personale prin intermediul mail-urilor trimise) şi 19,54% – prin date personale furate de adresele de mail.
Inspectorul principal de Poliţie, Sorin Stănică din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, prezent la Roma, consideră că acest proiect european este eficient pentru că a venit cu noutăţi în prevenirea furtului de identitate.
„În primul rând furtul de identitate este o formă de criminalitate în continuă expansiune şi modernizare. Pe măsură ce se modernizează technologia apar sisteme noi de plată sau sisteme noi de identificare a persoanei, automat, din păcate ne cofruntăm şi cu acest risc de a se diversifica şi criminalitatea. Acest proiect ne-a ajutat să răspundem cumva acestei forme de criminalitate”.
Criminalitatea on-line are un caracter transfrontalier, mai subliniză Sorin Stănică: „Poţi foarte uşor să stai în România şi să furi bani din Italia sau invers, şi atunci este foarte utilă această colaborare pentru că din experienţa noastră transmitem poate lucruri noi către partenerii noştri, iar la rândul nostru învăţăm de la ei chestiuni de noutate pe care le dezvoltă ei”.
C.V.