Consiliul Diasporei este un organism de decizie independent şi de sine stătător, având în componență persoane fizice cu diverse competențe relevante, reprezentanți ai diverselor asociații, organizații şi fundații non-profit românești din străinătate, reprezentanți ai partidelor politice de toate culorile, activi în străinătate, ai mass-media, ai ligilor studențești şi ai companiilor private.
Consiliul Diasporei are ca obiectiv luarea deciziilor de interes comun şi coordonarea unor activităţi comune, în beneficiul comunității românești din străinătate şi din România.
Prin Consiliul Diasporei, românii din străinătate vor avea mai multă protecție și se vor simți reprezentați. Problemele lor vor avea mai multă vizibilitate, cererile şi propunerile lor vor avea mai multă greutate, prezenţa lor în numele CD va avea mai multa legitimitate, şi, poate cel mai important lucru, activităţile şi inițiativele valoroase din diaspora, de acum înainte, vor avea continuitate.
În lipsa Congresului Românilor de Pretutindeni, românii din diaspora se organizează în Comitete și Consilii
O dată cu înființarea Consiliului Diasporei, iau naștere Arhivele Diasporei care vor exista permanent şi vor deveni o resursă prețioasă, în interesul tuturor românilor, atât a celor din străinătate cât şi a celor din ţară.
Consiliul Diasporei va avea în grijă Arhivele Diasporei şi toate resursele asociative aflate la dispoziția sa, fiind considerate bunuri comune ale cetățenilor români, pe termen nelimitat, fără a depinde de schimbările de la nivelul puterii politice din România.
Consiliul Diasporei va reprezenta toate asociațiile şi grupările care îşi trimit reprezentanți în această structură, precum şi interesele cetățenilor izolați, atunci când aceștia solicită ajutorul.
Până în acest moment, Consiliul Diasporei are în componență 36 de Membri reprezentând asociații și grupuri de inițiativă din mai multe ţări, cu excepția României. Înscrierile pe lista Membrilor CD se încheie pe data de 15 noiembrie 2014, iar lansarea oficială se va face la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2014.
Din Italia sunt:
Laurențiu Barbu – Asociația culturală ”Noi suntem români”
Daniel Cherchedi – ONG ”Un mondo sereno”
Gina Dumitriu – Asociația culturală ”Fiore Blu”
Cristi Merchea – Asociația culturală ”Emigrantul”
Constantin Șorici – Asociația Părinților Români din Roma
Corneliu Sosu – Diaspra RO Unită
Membrii Fondatori precum și alte informații despre Consiliul Diasporei – AICI