in

Duel Stanoevici – Tomac pe tema votului diasporei: „Nu am atribuţii în organizarea alegerilor” – „Nu ştiţi nici măcar ce mandat aveţi!”

„Nu am avut niciun rol în alegerile de Duminică, întrucât nu intră în atribuțiile postului meu„, a declarat ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la Realitatea TV, la emisiunea „Deschide Lumea” realizată de Lavinia Şandru. Eugen Tomca, fostul şef al DRP, a replicat: „Constat cu stupoare că nu știți măcar ce mandat aveți în Guvern”

”Vreau să lămurim câteva detalii foarte scurt. Din păcate, atribuțiile postului ministrului Românilor de Pretutindeni nu au nimic de-a face cu alegerile sau cu organizarea alegerilor. Evident, ca membru al Guvernului, nu pot să fiu decât extrem de preocupat de ceea ce s-a întâmplat pe 2 noiembrie”, a afirmat Stanoevici. Pe de altă parte, recunoaşte că a discutat cu Titus Corlăţean despre posibila prezenţă masivă la vot: „Circulând foarte mult în mijlocul românilor, știam și ma așteptam la o prezență la vot masivă. Dorința și sensul acestui minister, printre altele, este de a ține românii aproape de țară”, a spus ministrul.

Problema a fost, recunoaşte ministrul, şi „o organizare nu foarte bună”, dar principala vină o are sistemul electoral: „Problema e că sistemul nostru electoral e învechit. Premierul Victor Ponta e unul din principalii susținători ai votului eletronic și prin corespondență.”, a spus ministrul diasporei.

Întrebat de ce nu și-a dat demisia, după ce a fost cerută de președintele României, pentru organizarea alegerilor, Stanoevici a afirmat că ”nu se dă o demisie pentru că cineva o cere, se dă o demisie atunci când cineva nu și-a făcut datoria”.

”Sensul acestui post, acestui portofoliu, deși sunt un ministru fără portofoliu, este acela de a ține românii aproape de casă. Nu am avut niciun rol în alegerile de duminică.

Singura bucurie pe care am avut-o, privind paradoxul, este că românii s-au prezentat, în mod spontan, mult mai mulți la vot, față de cei care s-au prezentat în 2009. Eu a trebuit să mă bucur de acest lucru. Am vrut să fiu alături de ei, de aceea m-am dus la Chișinău, pentru că am considerat că este important ca un ministru al Guvernului Ponta, care a făcut atât de multe lucruri pentru frații noștri de peste Prut, e bine să fie prezent printre ei.

Rolul meu în ziua alegerilor este să mă duc și să votez, ca orice cetățan român. Ca ministru, nu am niciun fel de obligație să mă duc să controlez, să organizez sau să întreb. Aceste lucruri sunt foarte bine stabilite prin lege. Tot ce se întâmplă în secțiile de votare este stabilit de BEC. MAE se ocupă cu suportul tehnic, așa cum Guvernul României trebuie să asigure securitatea și securizarea alegerilor”, a spus Stanoevici.

Acum, după imensul scandal al cozilor, Stanoevici a decis să se implice şi el în organizare: ”Portofoliul ministerului Românilor de Pretutindeni nu are nimic de-a face cu alegerile. Dar eu, ca ministru al Guvernului României, mă consider implicat, mai ales pentru ceea ce s-a întâmplat în diaspora. Mi se pare de datoria mea să fac tot ce pot eu ca românii din străinătate să nu mai fie supuși unei situații atât de deranjante”, a răspuns ministrul.

În declaraţiile sale, Stanoevici a vorbit din nou despre „fraudele” de la Paris din 2009: El a vorbit de declaraţiile pe propria răspundere „care au fost instituite, tocmai pentru a evita frauda din 2009, când știm că la Paris un cetățean român a votat în 13 secunde. Aici este o problemă a justiției”, a spus ministrul. A spus că demonstraşia fraudei este „logică”: ”Să fim logici. În momentul în care un anume număr de persoane votează într-o unitate de timp și diviziunea unității de timp revine la 13 secunde pentru un cetățean, automat e o fraudă. Calculul optim de vot și care este, în general, admis în lume, este între un minut și 23 de secunde și două minute.”

Stanoevici a primit replica lui Eugen Tomac, fostul şef al DRP: ”Domnul ministru, constat cu stupoare că nu știți măcar ce mandat aveți în Guvern, spunând că nu aveți nicio legătură cu modul în care se organizează alegerile.

Ați făcut o afirmație gravă când ați spus că în 2009 au fost fraudate alegerile. Vă rog, dacă aveți bărbăția politică necesară, să depuneți o plângere penală împotriva mea, pentru că eu am fost cel care a coordonat alegerile prezidențiale, în străinătate, în 2009”, a afirmat Eugen Tomac.

„Domnul ministru își asumă și își depune mandatul în cazul în care secțiile pe 16 noiembrie se încheie cu cozi ale românilor formate în fața misiunilor?”, a întrebat Eugen Tomac în direct la Realitatea TV. ”Neputând că citim în bule de cristal, nu vom ști câți se vor prezenta la vot și care va fi ritmul de votare”, a răspuns Bogdan Stanoevici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Comunicat UDRI: „Tentativă de discriminare politică a drepturilor constituționale electorale”

Informare ACL Diaspora: Acreditarea observatorilor interni la alegerile Prezidențiale 2014