Cu siguranţă, marca acestor alegeri prezidenţiale va rămâne imaginea cozilor nesfârşite la foarte multe secţii de votare din străinătate. În Italia au fost cozi semnalate cam peste tot, situaţii mai dificile înregistrându-se în special la Torino şi la consulatul de la Roma, unde media de aşteptare a fost de peste 3 ore.
În alte ţări lucrurile au stat şi mai rău. La Londra şi Paris au fost situaţii chiar tensionate, după ce mii de români aflaţi la coadă nu au mai putut vota. Deşi au fost multe solicitări de prelungire a programului de votare în secţiile la care se formaseră cozi, acest lucru nu a fost posibil.
Potrivit Mediafax, sute de români care nu au putut vota la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie.
Aceştia au început să strige: „Deschideţi uşile, vrem să votăm”, „Vot plagiat”, „Vot furat”, „Jos Ponta”. Protestatarii au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
UPDATE, REZULTATE DIASPORA: Românii din Italia, pe primul loc la prezenţa la vot: peste 35.000 de alegători. În toată diaspora au votat 161.054
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a afirmat că votul a fost îngreunat în Marea Britanie întrucât în birourile electorale ar fi trebuit să fie şapte membri, însă au existat situaţii în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi aşteptau ”sute sau o mie de persoane”. Ion Jinga a amintit că în Marea Britanie au fost organizate 11 secţii de votare, dintre care trei la Londra.
”În 2009, şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la referendumul din 2012 au fost câte opt secţii, acum le-am suplimentat la 11. La Londra existau două secţii de votare, acum am făcut trei secţii”, a spus Jinga.
La Paris, câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasadă, pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.
Duminică seară, înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota. La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.
Protestatarii rămaşi în faţa ICR au refuzat să plece şi au scandat: „Vrem să votăm” şi „Hoţii”, ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.
Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în finala din 16 octombrie. Scor parţial 40% la 30,5%, diaspora încă nu a fost luată în calcul
Potrivit relatărilor participanţilor la protest, după aproape două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru si românii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat.
Apreciind că organizarea alegerilor a fost dezastruoasă, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat, duminică seară, că la Ambasada României din Paris a fost solicitată intervenţia Poliţiei franceze, în urma „situaţiei mai tensionate” înregistrate după închiderea urnelor.
„Din informaţiile pe care le-am obţinut telefonic de la colegii mei de la Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, numărul 48, înţeleg că este o situaţie mai tensionată la Ambasada României din Paris. S-a solicitat întervenţia Poliţiei franceze. Secţia de votare, după ştiinţa mea, s-a închis la ora 21.00”, a spus el.
În semn de solidaritate cu problemele la vot ale românilor din diaspora, la Bucureşti mai multe sute de persoane au paarticipat la un protest în faţa sediului MAE, după închiderea secţiilor din România.
Protestatarii, majoritatea tineri, au cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, au scandat lozinci anti-Ponta şi au cerut ca secţiile din străinătate să rămână deschise ca să poată vota românii aflaţi la cozi în mai multe oraşe.