Referitor la articolele publicate în ”Gazeta Românească” cu privire la situaţia deosebită în care s-ar afla numeroase femei de cetățenie română, despre care se presupune că ar fi exploatate în zona localităţii Ragusa, Sicilia, MAE face următoarele precizări:
Urmare semnalărilor din spaţiul public din Italia cu privire la situaţia deosebită menţionată, în baza instrucţiunilor transmise de ministrul afacerilor externe, Ambasada României la Roma şi Consulatul României la Catania au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile competente în vederea verificării aspectelor semnalate în presă.
Precizăm că niciuna dintre cele două reprezentanțe române nu a primit până în prezent solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români aflați în localitatea Ragusa.
Consulatul României la Catania, în a cărui circumscripţie consulară se află localitatea Ragusa, a cerut autorităților de poliție, dar și comandamentului de Carabinieri din zona Ragusa verificarea informațiilor, fiind solicitate detalii asupra existenţei unor plângeri din partea cetăţenilor români sau a altor persoane. Totodată, solicitările oficiului consular român au vizat eventualele intervenţii ale organelor de aplicare a legii în astfel de cazuri.
În urma demersurilor insistente întreprinse de oficiul consular român de la Catania, Prefectura Ragusa a precizat că s-a constituit un comitet de lucru, în vederea verificării aspectelor semnalate și pentru luarea măsurilor în consecință.
Consulatul României la Catania se află, de asemenea, în legătură cu o asociație neguvernamentală de asistență socială din Italia, despre care există informația că ar sprijini presupusele victime. Consulul a avut deja o întrevedere cu reprezentantul conducerii organizației, pentru a intra în posesia unor informații detaliate și concrete cu privire la presupusele victime. În cadrul întâlnirii, conducerea organizației a menționat că cetățenii români în cauză au refuzat să facă plângere. Reprezentanții asociației au punctat că situațiile prezentate în articol s-au petrecut în urmă cu trei ani și că acele victime au fost ajutate de această asociație, unele au schimbat locul de muncă, iar altele s-au întors în România.
În perioada imediat următoare, şeful oficiului consular român va continua demersurile în plan local, având programate o discuţie cu Prefectul Provinciei Ragusa şi o nouă vizită la sediul organizaţiei neguvernamentale pentru a obţine elemente suplimentare cu privire la posibila asistenţă pe care ar putea să o acorde în acest caz.
În egală măsură, Ambasada României la Roma, potrivit instrucţiunilor primite, a inițiat multiple demersuri pe lângă autoritățile italiene cu scopul verificării și aflării unor detalii concrete despre existența unor cazuri de genul celor semnalate, al identificării eventualelor victime, în vederea acordării de asistență consulară imediată.
La nivelul celor două reprezentanțe române se verifică, în cooperare cu autorităţile italiene de specialitate, existenţa unor contracte de muncă pentru cetăţenii români, posibile victime ale exploatării prin muncă.
În paralel cu aceste demersuri, ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei a semnalat cazul direct şefului Comandamentului de Carabinieri pentru Protecţia Muncii din Roma, solicitând declanşarea imediată a unor verificări. Totodată, a discutat şi cu reprezentanţi ai federaţiei sindicale FLAI CGIL, despre o posibilă colaborare în vederea sprijinirii cetăţenilor români care lucrează în agricultură în Sicilia.
Precizăm că, urmare a unor articole referitoare la situaţii similare în care ar fi fost implicaţi cetăţeni români, apărute în 2010, Ambasada României la Roma a transmis solicitări de clarificare în atenția ministrului muncii din Italia. De asemenea, au fost întreprinse demersuri multiple şi pe lângă alte autorităţi, precum inspectoratele teritoriale de muncă, direcțiile regionale de muncă, poliție, carabinieri. Instituţiile italiene sesizate la momentul respectiv au comunicat, însă, că, în lipsa unor sesizări ale posibilelor victime, nu sunt în măsură să declanșeze o investigație referitoare la aceste cazuri.
Subliniem faptul că, nici în trecut, şi nici în cazul de faţă, semnalat în presă, Ambasada României la Roma nu a recepționat plângeri din partea unor posibile victime, cetățeni români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanţele diplomatice şi consulare acreditate pe teritoriul Republicii Italiene, îşi reafirmă disponibilitatea permanentă de a acţiona imediat pentru acordarea de asistenţă și protecție consulară cetăţenilor români, în situaţia în care aceştia ar fi victime ale unor abuzuri şi ar solicita asistenţă.
MAE reamintește rolul extrem de util al mecanismului de înregistrare voluntară la misiunile diplomatice și oficiile consulare române din străinătate, cu ajutorul căruia, cetățenii români își pot anunța prezența în regiune, în vederea primirii asistenței consulare, în situații de urgență.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare
Citiți și:
Reportaj în lumea de coşmar din Sicilia. Româncele au făcut 762 avorturi într-un an
Oroare pe câmpurile din Ragusa, românce exploatate şi violate, denunţul revistei L’Espresso