Luni, 13 octombrie, în mijlocul campaniei electorale, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 64 a Guvernului României, prin care foarte multe servicii consulare la care apelează românii din străinătate au fost scutite de taxe. Certificatele de naştere, titluri de călătorie pentru copii, paşapoarte mortuare şi alte documente sunt gratis de acum înainte.
Ordonanţa de Urgenţă nr 64/2014 prin care a fost modificată Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare, a fost adoptată de Guvern în 7 octombrie şi a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 742 din 13 octombrie 2014.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, iniţiativa a aparţinut ministerului, obiectivul principal fiind reducerea presiunii fiscale asupra cetăţenilor români din străinătate, în contextul crizei economice şi financiare globale din ultimii ani.
Noile prevederi legale se aplică începând cu data de 13 octombrie 2014!
Enumerăm, mai jos, principalele servicii consulare pentru care se va aplica regim de gratuitate prin efectul legii:
Sunt scutite de plata taxelor consulare:
- – înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii la autorităţile străine;
- – eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani;
- – înregistrarea naşterii copilului de cetăţenie română;
- – înregistrarea decesului şi înscrierea în registrele de stare civilă româneşti a certificatelor de deces întocmite de autorităţi străine pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate;
- – eliberarea paşapoartelor mortuare;
- – procurarea certificatelor de deces întocmite de autorităţi străine pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate, precum şi intermedierea procedurilor de apostilare sau supralegalizare pe plan local a acestor certificate;
- – autentificarea procurilor şi îndeplinirea altor proceduri notariale având ca obiect constituirea dosarelor, ridicarea, transferul şi alte formalităţi necesare pentru valorificarea drepturilor de pensie sau de alte asigurări sociale;
- – înregistrarea cererilor de acordare/redobândire a cetăţeniei române depuse în temeiul art. 10 alin. (2) şi al art. 11 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; – eliberarea certificatului de cetăţenie care atestă acordarea sau redobândirea cetăţeniei române;
- – înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti şi eliberarea documentelor de identitate şi de călătorie pentru minorii neînsoţiţi sau supuşi unor măsuri de protecţie în statul acreditar;
- – eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţenii români victime ale traficului de persoane şi pentru cei evacuaţi din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale şi alte situaţii de criză.
-
Bombă electorală: Certificate de naștere GRATIS pentru copiii din diaspora, anunțul făcut de Victor Ponta
Ordonanţa de urgenţă mai conţine câteva prevederi care pe de o parte lasă loc la interpretări foarte largi, pe de altă parte dau mână liberă consulilor la acordarea gratuităţilor.
Iată ce se spune la art. 8: «Autoritatea consulară prestează în regim de gratuitate orice servicii consulare necesare în interesul statului, inclusiv atunci când statul român acţionează în nume propriu pentru dobândirea, conservarea, valorificarea sau apărarea unor drepturi patrimoniale, precum şi serviciile consulare solicitate de personalul civil şi militar al statului, trimis în misiune în străinătate, şi de membrii de familie însoţitori.»
Din această formulare se poate înţelege orice.
La art. 9, se clarifică faptul că totul e la mâna consulilor:
« (1) Şefii oficiilor consulare şi coordonatorii secţiilor consulare ale misiunilor diplomatice sau, după caz, şefii misiunilor diplomatice pot reduce sau scuti de la plata taxelor consulare, pe bază de cerere scrisă, motivată, persoanele aflate în situaţii deosebite şi fără posibilităţi materiale.
(2) Pentru solicitanţii de servicii consulare care nu se încadrează în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1), în cazuri individuale temeinic justificate, personalul diplomatic şi consular competent potrivit alin. (1) poate acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor consulare din raţiuni umanitare, de curtoazie ori atunci când această măsură serveşte la protejarea intereselor culturale sau în materie de politică externă ale României.»
Probabil multe din încasările consulatelor s-au evaporat odată cu intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, care a fost semnată şi de Ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu, şi de Ministrul delegat pentru buget, Darius-Bogdan Vâlcov.
În anexa ordonanţei sunt menţionate noile cuantumuri ale unor taxe. De exemplu, pentru eliberarea unui paşaport se percepe o taxă de 40 de euro, plus 59 de euro valoarea blanchetei. Redactarea unui înscris, de orice fel, 40 de euro. Legalizarea semnăturii traducătorului costă 40 de euro, Efectuarea unei traduceri din sau în limba română, de fiecare pagină – 30 de euro, Legalizarea traducerii efectuate – 20 de euro, înregistrarea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare române – 90 de euro, etc.
Din grabă, cei care au redactat ordonanţa au greşit anexa, introducând la plată un serviciu care fusese declarat gratuit. La articolul 8, spune ordonanţa, este scutită de plata taxelor consulare „înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii la autorităţile străine.»
În anexă, se spune: «Înscrierea unui certificat de naştere sau de căsătorie în registrele de stare civila româneşti, în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii/căsătoriei la autorităţile străine – 90 de euro». În limba română e acelaşi serviciu. E gratuit, dar costă 90 de euro!
Sorin Cehan