Se interzic grătarele în Italia. Primarul orașului Bologna a confirmat ordonanța care interzice cetățenilor să facă grătar în zilele în care valorile poluării cu particule fine depășesc limitele. Interdicții și la Roma în anumite condiții.
>>> Citește și: Tragedie în curtea unui bloc la Milano, român de 73 de ani complet carbonizat, din cauza unui grătar
Se interzic grătarele în Italia
Războiul contra grătarelor izbucnește mai întâi la Bologna. Primarul Matteo Lepore a emis recent o ordonanță care, atunci când nivelurile de particule fine sunt ridicate, impune și interzicerea aprinderii grătarelor, sau, mai exact, interzice „arderea” în aer liber. Un bărbat de 30 de ani a fost deja amendat imediat de polițiștii rutieri (va trebui să plătească o amendă de 200 de euro) pentru că a aprins grătarul în timp ce interdicțiile erau în vigoare.
>>> Citește mai multe: Interdicții la Bologna, a luat amendă de 200 de euro pentru că făcea grătar în grădină
Ce se întâmplă la Roma
Însă Bologna nu este tocmai un caz izolat. La Roma, presupunând că nu există clauze de interdicție explicite în regulamentul intern al unui condominiu, grătarele sunt vizate de regulamentul poliției urbane. Articolul 25 vorbește despre interzicerea generală a aprinderii „focurilor de orice fel, chiar și în locuri private”, cu excepția cazului în care există un „coș special”.
„Aprinderea focurilor simple sau artificiilor și pirotehnicii în aer liber – se precizează – poate fi permisă din când în când de către administrația municipală în împrejurări deosebite”. Pe scurt, dacă nu este interzis de condominiu, un grătar cu coș mic – asemănător celor de vânzare la câteva sute de euro – este suficient pentru a ocoli interdicția. Sau, poate fi suficient să folosiți cărbune deoarece nu este ardere cu flacără deschisă.
Cu toate acestea, chiar și în capitală există două interdicții similare cu cele din Bologna. Prima intră în vigoare la declanșarea ordonanțelor de incendiu tipice perioadei de vară și care interzic orice fel de ardere. În timp ce a doua este legată tocmai de ordonanțe pentru poluarea aerului.
Care sunt aceleași care limitează circulația vehiculelor, reduc temperatura și timpii de pornire a sistemelor de încălzire din locuințe și birouri și, de fapt, interzic aprinderea focurilor, fie că sunt grătare, șeminee sau sobe pe peleți. Desigur, este greu de ipotezat sosirea poliției urbane la Roma pentru a sancționa un grătar aprins în condițiile în care nici măcar nu sancționează artificiile de Revelion în ciuda tuturor primarilor capitalei care insistă să emită ordinul de interzicere a artificiilor cu câteva ore înainte de sfârșitul anului, relatează Il Messaggero.
>>> Citește și: Italia, și-au lăsat copilul de trei ani în mașină, sub soarele torid și s-au dus la grătar. ”N-am vrut s-o trezim”