in

Ziua Culturii Naționale Române la Universitatea din Padova

Ziua Culturii Naţionale Române va fi celebrată printr-un eveniment cultural organizat, sub patronajul Universității din Padova, de Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Consulatul General al României la Trieste, cu colaborarea Societăţii de studii româneşti „Miron Costin”. Evenimentul se va desfăşura luni, 16 ianuarie 2023, începând cu ora 17:00, în Aula 7 a renovatului Complex Universitar „Beato Pellegrino”.

Ziua Culturii Naţionale Române la Padova

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale Române este legată simbolic de figura și opera lui Mihai Eminescu (născut la 15 ianuarie 1850), cel mai important scriitor român, a cărui operă poetică a reprezentat punctul de cotitură în crearea limbii române literare moderne și, totodată, afirmarea deplină a limbii române ca limbă de cultură europeană. Întâlnirea de la Padova se va mișca, așadar, atât pe frontul lingvistic, cât și pe cel literar, propunând o reflecție asupra istoriei limbii române, asupra parcursului lung și neîntrerupt al formării sale ca limbă de cultură, asupra aspectelor sale actuale și asupra provocărilor viitoare care așteaptă limba română și identitatea sa în societatea globală.

Programul evenimentului cultural

Discursurile de deschidere vor fi rostite de profesorul Sergio Bozzola, directorul Departamentului de Studii Lingvistice și Literare, Cosmin Victor Lotreanu, consulul general al României la Trieste, prof. univ. dr. Cristian Luca, reprezentant al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, precum și de un reprezentant al Primăriei din Padova. În continuare, Prof. univ. dr. Cristian Moroianu, Prodecan al Facultății de Litere a Universității din București și membru al Institutului de Lingvistică al Academiei Române ‘Iorgu Iordan’, va susține o conferință intitulată „Limba română: ieri, azi și mâine”.Profesorul Moroianu va oferi o privire critică asupra istoriei limbii române, cu accent pe epoca modernă și contemporană, reflectând asupra rolului limbii în modelarea și definirea identității culturii naționale.

Lecturi poetice din opera în versuri a lui Mihai Eminescu

Evenimentul se va încheia cu un program de lecturi poetice din opera în versuri a lui Mihai Eminescu. După cuvintele introductive ale prof. Dan Octavian Octavian Cepraga, profesor de limba și literatura română la Universitatea din Padova, regizorul şi actorul padovan Pierantonio Rizzato, directorul Teatrului Popular de Cercetare din Padova, împreună cu studenții de română de la Universitatea din Padova, va propune o călătorie poetică și teatrală în cadrul atelierului de creație a Luceafărului.

Vor fi citite fragmente din câteva extraordinare texte pregătitoare ale marelui poem, precum „Fata-n grădina de aur”; „Miron și frumoasa fără corp”; „Peste codri stă cetatea”. În încheiere, va fi recitată superba traducere italiană a meralui poem realizată de regretatul Marco Cugno, un mare românist italian, profesor la Universitatea din Torino, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta zece ani.

Ca parte a ofertei culturale și științifice a Societății de Studii Românești „Miron Costin” și a Departamentului de Studii Lingvistice și Literare, evenimentul este deschis tuturor celor interesaţi. Suntem convinși că o astfel de inițiativă aduce un serviciu cultural important, oferind comunității românești prezente pe teritoriu posibilitatea de a păstra contactul cu identitatea și rădăcinile sale culturale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 5]
Scenă de groază în Reggio Calabria

Scenă de groază în Reggio Calabria: doi câini legați de mașină și târâți pe drum, denunț din partea asociațiilor

Alocația unică în Italia

Ce este alocația unică și cine are dreptul la ea. Expertul răspunde