O fetiţă româncă de etnie romă, a văzut pentru prima oară în viaţă, după ce a fost operată la spitalul Bambino Gesù de la Roma, de o echipă de medici voluntari. Irina Cornelia s-a născut în martie 2010, oarbă, într-o familie săracă din Galaţi. Medicii din localitate i-au spus mamei, Marcela, că nu erau speranţe pentru ca fetiţa să fie operată, din cauza lipsei echipamentului necesar şi a costului ridicat al intervenţiei chirurgicale. Diagnosticul era de cataractă congenitală, la ambii ochi.
Cazul Irinei a ajuns la cunoştinţa organizaţiei umanitare italiene EveryOne, care se ocupă de asistenţa socială a unui grup de romi români din localitatea Pesaro. Mătuşa fetiţei, care trăieşte la Pesaro, s-a adresat voluntarilor de la EveryOne, care s-au activat, împreună cu cei de la Crucea Roşie, pentru a găsi un spital italian care ar fi putut acoperi cheltuielile operaţiei. În câteva zile, doctorii de la spitalul pediatric Bambino Gesù au decis să se ocupe gratuit de cazul Irinei.
“Pentru a reconstrui cele două cristaline, erau necesare două operaţii la fiecare ochi, la distanţă de o lună de zile”, ne-a explicat Roberto Malini, co-preşedinte al organizaţiei EveryOne, “deci a trebuit să le asigurăm părinţilor Irinei cazarea la Roma pentru întreaga durată a operaţiei”.
Operaţia a reuşit, iar Irina şi-a recăpătat complet vederea şi s-a întors acasă, la Galaţi, împreună cu familia: “ne-au mulţumit, îşi pierduseră speranţa ca fiica lor să vadă vreodată, ne-au spus că, pentru ei, vindecarea e un miracol”, a povestit Roberto Malini.
Nu este primul caz de care s-au ocupat voluntarii de la EveryOne: “am decis să facem public cazul Irinei, pentru că a fost unul delicat şi dificil, iar pacienta are doar un an. Am mai intermediat, în ultimii cinci ani, împreună cu alte organizaţii şi spitale şi rezolvarea unor cazuri similare, dar am făcut-o departe de reflectoarele presei. Una din cele mai mari satisfacţii le-am avut după ce am convins câteva tinere de etnie romă să nu avorteze. Ulterior, mamele respective au venit cu copiii la noi şi ne-au spus că micuţii trăiesc datorită nouă”.
Miruna Căjvăneanu