in

Medicii italieni atrag atenția asupra folosirii rețelelor de socializare de către copii: risc de depresie și tulburări de alimentație

Știri Italia: Medicii italieni atrag atenția asupra folosirii rețelelor de socializare de către copii: risc de depresie și tulburări de alimentație.
Cu cât copiii petrec mai mult timp pe rețelele de socializare, cu atât crește riscul ca aceștia să dezvolte simptome depresive. Aceasta este concluzia la care a ajuns o nouă analiză a literaturii științifice realizată de Societatea Italiană de Pediatrie (Sip) și publicată în International Journal of environmental research of public health, citată de corriere.it.
Pe baza unei analize a 68 de studii realizate pe această temă între 2004 și 2022, lucrarea a constatat în 19 dintre ele – 27% din total – o „asociere semnificativă” între depresia minorilor de 18 ani și utilizarea unor platforme precum Facebook, Instagram, TikTok și altele asemenea.

Tânără de 19 ani, s-a sinucis la Napoli, situația ei nu era acceptată de familie și colegi: ”A fost respinsă și agresată”

Medicii italieni atrag atenția asupra folosirii rețelelor de socializare

‘Nu este încă foarte clar dacă utilizarea rețelelor de socializare duce la o depresie mai mare sau dacă aceste simptome depresive îi determină pe oameni să caute mai mult rețelele de socializare’, a subliniat într-o notă oficială consilierul național al Sip, Rino Agostiniani.

‘Ceea ce reiese însă fără echivoc este că, cu cât copiii și adolescenții petrec mai mult timp pe dispozitive digitale, cu atât sunt raportate niveluri mai ridicate de depresie. Iar acest lucru se întâmplă fără mari diferențe geografice: din Suedia până în Egipt”.

Care sunt factorii care stau la baza acestui fenomen? În primul rând, lipsa de interacțiune socială în lumea reală: „Depresia”, a explicat consilierul național Elena Bozzola, „este legată de creșterea rapidă a comunicării digitale și a spațiilor virtuale care înlocuiesc contactul față în față cu utilizarea excesivă a smartphone-urilor și a chat-urilor online.

De aici și sentimentul de singurătate pe care îl resimt prea des copiii și adolescenții – mai ales în momentul Covid-19 -, sentiment care, de altfel, riscă să fie amplificat de viitoarele evoluții din Metavers.

Alarmă pentru tulburări de alimentație

Printre aspectele care au reieșit cel mai frecvent din analiza editată de Sip se numără influența rețelelor sociale asupra tulburărilor alimentare. Într-adevăr, pe de o parte, a reieșit că, pe internet, copiii „sunt expuși la marketingul alimentelor nesănătoase, care le induc un comportament nesănătos” (iar „platformele de socializare s-au dovedit ineficiente în a-i proteja de marketingul alimentelor nesănătoase”).

Pe de altă parte, că „rețelele de socializare reprezintă un factor de risc pentru mesajele pro-anorexie”. Din nou, probleme care au devenit mai actuale ca niciodată în timpul situației de urgență pandemică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Un român din Verona și-a găsit Mercedesul golit de piese în parcare: „Daune de 14.000 de euro”

boleta gas luce

Italia, facturile la gaz scad cu 12,9 la sută, energia electrică nu se schimbă