in

Corina Cherteș, director ICL: ”Ar fi greșit să trimitem profesorii din ușă în ușă să adune copii pentru cursurile de limbă română din străinătate”

În cea de-a doua zi a discuțiilor din cadrul evenimentului ”Diaspora Estival”, ce are loc la Eforie Nord, au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Educației și Institutului Limbii Române, principalul subiect fiind cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească.

Cea care a răspuns întrebărilor legate de cursurile LCCR, care se desfășoară în trei țări (Italia, Spania, Belgia), a fost , directoarea Institutului Limbii Române. ”Proiectul se desfășoară foarte bine, crește din an în an, vor fi înființate grupe noi, cum ar fi în regiunea Marche din Italia.” a precizat Corina Cherteș la începutul seminarului.

”O grupă trebuie să aibă minim 15 elevi, e o greșeală foarte mare însă să trimiți profesorii din ușă în ușă să adune copii pentru cursul de limbă română. Fiecare comunitate trebuie să dovedească că acest curs e necesar și că se dorește implementarea în acea zonă sau școală” a completat ea.

Unii dintre participanți au solicitat ajutor din partea Institutului Limbii Române, cerând înființarea de clase de limba română și în alte state decât cele trei în care deja se desfășoară. ”Proiectul e doar pentru state ale Uniunii Europene dar, foarte important de știut este faptul că se realizează numai prin intermendiul unităților de învățământ din țara respectivă, cadrul legal este acolo în școală” a spus directoarea ILR.

SOLVIT, ”Un fel de avocat gratuit” pentru românii din Europa

Premierul Victor Ponta la „Diaspora Estival”: „Congresul Românilor de pretutindeni va avea loc anul acesta”

”În Belgia funcționează datorită unui parteneriat cu ministerul educației, în Spania și Italia în urma unei declarații comune a celor doi miniștri ai educației, fără repere tehnice sau administrative, a fost de ajuns o declarație de bunavoință a părților.” a precizat Corina Cherteș.

Despre celelalte state în care se dorește implementarea cursurilor LCCR, directoarea ILR a adus făcut câteva precizări. ”Suntem în discuții cu Germania care ne-a răspuns că din punctul lor de vedere nu este nevoie de acorduri la nivel de guvern, totul merge către landuri și dacă ele sunt de acord se poate implementa proiectul.

Din partea Angliei am primit un răspuns favorabil dar într-un mod foarte diplomat, noi am insistat mereu, sper sè primit un răspuns concret cât de curând. Irlanda nu ne cere acord la nivel înalt, ne-a invitat la o discuție tehnică cu omologii.

”Trebuie să înțelegem însă că fiecare țară are un sistem de învățământ propriu. Nu poți obliga pe nimeni să aprobe cursurile de limba română, așa după cum nu poate nici la noi în țară să ne oblige cineva să facem astfel de cursuri. Eu sunt cadru didactic și pot spune că dacă un chinez ar cere cursuri de limbă chineză i-aș spune că aș fi de acord, dar numai după ce va vorbi copilul perfect românește și va avea nota 10 la matematică. În Spania, Italia sau Belgia nu ne-a cerut nimeni așa ceva.” a completat Corina Cherteș.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Florenţa – şantaje, furturi, violenţe, ameninţări şi ultraj, alarmă la Santa Maria Novella

Nu vom mai sta la coadă la ambasade sau consulate. Serviciile consulare vor fi informatizate