in

Reabilitarea penală

Cetăţeanul comunitar şi extracomunitar care a fost condamnat în urma unei sentinţe penale definitive are dreptul să ceară reabilitarea penală, adică ştergerea infracţiunii, ca şi când nu ar fi fost niciodată comisă.

La fiecare Tribunal există o arhivă informatică în care este introdusă orice sentinţă emisă, atât de condamnare cât şi de achitare, în urma unui proces prin care i-a fost cuiva adusă acuzaţia de comitere a unei infracţiuni. Cei care au fost condamnaţi se pot duce la Tribunal şi pot cere cazierul penal, conexat arhivei informatice, în care sunt indicate infracţiunile comise de solicitant.

Reabilitarea penală permite ştergerea infracţiunilor, care apoi nu vor mai fi menţionate în cazierul penal. Potrivit legii penale, aşadar, este posibilă reabilitarea, însă numai dacă cel care a fost condamnat a dat în timp dovezi efective de bună conduită, adică că nu a comis alte infracţiuni şi că a plătit cheltuielile de judecată ale procesului penal sau eventualele despăgubiri.

Condiţii pentru solicitarea reabilitării

Cetăţeanul extracomunitar sau comunitar poate cere reabilitarea numai în prezenţa următoarelor condiţii:

1) Au trecut 3 ani de la stingerea pedepsei prevăzută de sentinţă. Pentru cei care au fost condamnaţi cu beneficiul suspendării pedepsei, cei trei ani decurg de la data în care sentinţa a devenit definitivă şi astfel neapelabilă.

Numai pentru delincvenţii obişnuiţi, adică cei care au fost condamnaţi pentru diferite infracţiuni, legea prevede că pot cere reabilitarea numai dacă au trecut 8 sau 10 ani în funcţie de caz.

2) Nu trebuie să mai fi comis alte infracţiuni.

3) Trebuie să fi despăgubit partea civilă, adică să fi plătit acesteia daunele derivate din infracţiunea pentru a fost condamnat. Numai în cazul în care demonstrează imposibilitatea din motive financiare de a o face poate cere oricum reabilitarea.

4) Trebuie să fi plătit cheltuielile de judecată.

5) Nu trebuie să fi fost supus unor măsuri de siguranţă.

Cererea

Cererea poate fi prezentată direct de către interesat, sau de avocatul său de încredere, pe hârtie simplă la Tribunalul Penal din locul în care a fost emisă condamnarea.

Nu sunt prevăzute taxe sau timbre fiscale întrucât legea italiană prevede că pentru această procedură nu trebuie să se plătească nimic.

Cererii trebuie să i se anexeze următoarele documente:

1) Certificatul de rezidenţă pe hârtie simplă;

2) Extrasul sentinţei de condamnare cu menţionarea datei de trecere în judecată;

3) Certificatul de ispăşire a pedepsei în caz de detenţie;

4) Certificatul de dovedire a plăţii cheltuielilor de judecată;

5) Dovada despăgubirii părţii lezate, sau declaraţia prin care partea lezată arată că nu mai are nicio pretenţie. Este util să se indice în cerere informaţii sau certificări legate de motivul pentru care se doreşte reabilitarea, de exemplu pentru motive de muncă sau pentru reînnoirea permisului de şedere.

 

Procedura

Biroul Tribunalului începe examinarea cererii şi fixează după câteva luni o audienţă care este comunicată solicitantului şi pe timpul căreia acesta trebuie să fie însoţit de avocatul de încredere sau din oficiu.

Biroul Tribunalului decide privind reabilitarea şi, în caz pozitiv, procedează la ştergerea infracţiunii din arhiva informatică de Cazier Judiciar. Odată acordată reabilitarea, poate fi revocată dacă cetăţeanul comite o nouă infracţiune, în următorii şapte ani de la momentul reabilitării, pentru care legea prevede o pedeapsă de minim doi ani.

Este important de amintit că cetăţeanul extracomunitar nu-şi poate reînnoi permisul de şedere în prezenţa unor condamnări prevăzute de legea imigraţiei. Aşadar, este util, în scopul reînnoirii permisului, să se informeze pentru a evalua oportunitatea de a solicita reabilitarea penală.

Av. Mascia Salvatore

 

Cazierul judiciar în Italia

Cazierul judiciar are două forme în Italia: per carichi pendenti (procese pe rol) şi casellario giudiziale (pentru sentinţele definitive). Cazierul judiciar nu cuprinde infracţiunile pentru care s-a obţinut reabilitarea. Cazierul poate fi civil, penal sau general (pentru amândouă). Cazierul se solicită la Tribunal şi durează de regulă o săptămână, dar poate fi cerut şi în regim de urgenţă, caz în care sunt prevăzute costuri suplimentare. Cazierul poate fi solicitat personal prezentând un act de identitate sau prin intermediul unei alte persoane în posesia unei fotocopii a actului de identitate a persoanei pentru cere se cere cazierul şi a unei împuterniciri. În momentul depunerii cererii se vor ataşa timbrele fiscale necesare (se pot cumpăra direct la tribunal). Cazierul are o validitate de şase luni, ţn afara cazului în care se specifică o validitate inferioară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român de 34 ani s-a sinucis în închisoare la Veneţia

Torino, punct informativ pentru studenţii români