in

EXCLUSIV / Sindicalist român bătut cu bestialitate la Bernareggio: „A fost un avertisment pentru activitatea mea sindicală”

Atac asupra unui sindicalist român de 37 de ani, Marian Botta. Sâmbătă 14 iunie dimineaţa, în timp ce ieşea din casă cu soţia pentru a merge la muncă, a fost agresat de trei bărbaţi cu feţele acoperite. S-a întâmplat la Bernareggio (Monza e Brianza), unde Marian locuieşte de mai mulţi ani.

Prin intermediul unei coperative, lucrează împreună cu soţia la Brignano Gera d’Adda, în provincia Bergamo, la un depozit al colosului din sectorul logisticii Kuehne Nagel (K&N). Marian este delegat al sindicatului Slai Cobas, la care sunt înscrişi mare parte dintre cei 230 de lucrători ai firmei.

Atacatorii au apărut când bărbatul şi soţia sa erau deja în maşină. Mai întâi i-au distrus maşina cu lovituri de rangă, apoi l-au obligat să coboare şi au început să-l lovească la picioare cu o cheie engleză, în timp ce soţia striga terorizată.

Loviturile au încetat când rezidenţii au ieşit la ferestre şi răufăcătorii s-au făcut nevăzuţi. Sindicalistul a rămas la pământ cu piciorul umflat şi corpul plin de contunzii şi escoriaţii. A fost internat la spitalul din Vimercate unde a primit imediat îngrijiri. Prognostic de vindecare 2 săptămâni, însă putea să fie mult mai rău. Convingerea sa este că a fost un avertisment.

Potrivit unor martori şi agresorii s-ar putea să nu fie italieni. Câteva persoane au auzit că s-a vorbit „într-o limbă din Europa de Est”. Anchetele sunt efectuate de carabinierii de la unitatea din Vimercate.

Este a doua oară când Marian Botta este agresat. În aprilie 2012, bărbatul a fost agresat de un bărbat înarmat cu un pistol, care pe timpul atacului a tras două focuri în maşina în care se baricadase. Proiectilele au penetrat portiera, fără a centra ţinta.

Protestul hamalilor

Potrivit sindicatului Slai Cobas din Bergamo, agresiunea are legătură cu activitatea sindicală a bărbatului, având în vedere că la începutul lui iunie, lucrătorii de la Kuehne Nagel au protestat timp de mai multe zile. Sebastiano Lamera, referent în Provincia Bergamo al Slai Cobas: „Delegatul nostru organiza în aceste ultime săptămâni un protest al hamalilor la Kuehne Nagel pentru a obţine plata banilor cuveniţi de la cooperativa care gestionează magazia. Este al doilea atac pe care îl suferă în doi ani. Intimidările în sectorul logisticii din păcate nu sunt o noutate. Suntem sub şoc, dar nu vom rămâne în tăcere”.

„Sunt convins că este un avertisment legat de activitatea mea sindicală„, afirmă Marian Botta. „Înainte să existe organizaţia sindicală, aveam plăţi total neregulare, fără concedii, concedii de boală sau tratamente de final de raport. Uneori se lucra patru ore, alteori 17 ore, în baza încărcăturilor de marfă. Ne tratau ca pe nişte sclavi. În trecut chiar mi-au fost oferiţi bani, pentru a înceta să fiu sindicalist. Bineînţeles, am refuzat întotdeauna”.

Pe 1 iunie, lucrătorii de la Kuehne Nagel din Brignano au intrat în grevă şi au fost clipe de tensiune. Angajaţii, în special imigranţi: români, marocani, tunisieni, dar şi italieni, se plâng de „tratamente neregulare la acordarea salariilor”.

Poliţia a încercat să facă să treacă câteva camioane care se îndreptau spre firmă, pe care lucrătorii (angajaţii ai unei serii de cooperative) încercau să le blocheze, şi au avut loc câteva ciocniri. Câţiva lucrători au fost transportaţi la spitalul din Treviglio, dar starea lor nu a fost gravă. În fruntea greviştilor se afla românul Marian Botta.

În exclusivitate pentru Gazeta Românească, Marian Botta, aflat în convalescenţă după agresiune, a povestit ce s-a întâmplat:

«Este o istorie lungă. Muncesc într-o firmă unde ar trebui să taci şi să munceşti ca sclav. Totul a început acum 3 ani când am luat sindicatul. Am făcut grevă pentru a obţine drepturile cuvenite. De atunci s-au schimbat câteva coperative (care preluau lucrătorii de la K&N. Au trecut 2 ani şi 3 luni de când au încercat să mă împuşte în faţa casei. O perioadă nu s-a mai întâmplat nimic, până la schimbul cooperativei, pe 1 aprilie 2014. La schimbul cooperativei am avut dificultăţi să menţinem ceea ce aveam şi cred că am enervat din nou şefii, care în trecut au încercat să îmi ofere bani pentru a tăcea.

Datorită unui prieten tot român, care era şi el delegat sindical şi acum e de partea cooperativei, cred că s-au întâmplat toate acestea. Sâmbătă 14 iunie 2014, la ora 5,15 minute ies din casă să merg la muncă cu nevasta împreună, urc în maşină şi văd dintr-o dată că printr-o gaură făcută noaptea în gard intră o persoană cu o cheie engleză, urmat de alte 2 persoane. Am avut timp să blochez portierele, dar mi-au spart geamul, m-au scos afară şi m-au bătut încercand să-mi rupă piciorul drept cu cheia engleză. Aproape au reuşit. Am fost dus la spital de ambulanţă şi la ora 14 am fost la carabinieri, pentru a da declaraţie.»

Marian este din Borşa, Maramureş şi este din 2001 în Italia. Nu se ştie nimic despre cel care a tras asupra maşinii sale în 2012. Spune că nu l-a contactat nimeni de la ambasadă sau de la consulat, nici după agresiunea din 2012, nici acum.

La firma K&N din Brignano, din 230 de muncitori, doar 13 sunt români. Din cei 13, unul este românul sindicalist despre care crede că „l-a trădat”. Spune că protestul de la începutul lunii iunie a fost organizat pentru că firma vrea să le ia drepturile pe care le-au câştigat în urmă cu trei ani. «Se gândesc cum să ne dea afară, să aducă persoane noi care să muncească cât vor ei şi să se mulţumească cu cât vor să le dea.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scrisoare deschisă URGENTĂ adresată Președintelui și Primului Ministru: „Luați atitudine, situația românilor din străinătate e critică”

Daniel Găluşcă, funcţionar la Feneal Uil Torino. «Am primit ameninţări, dar nu le-am luat în serios»