in

„Căpşunari, ţigani”, un editorial din 2005. S-a schimbat ceva?

Sorin Cehan

În ultimii 15 ani, milioane de români au plecat la muncă în Europa. Aşa numita noua imigraţie. „Căpşunarii” din Spania şi „zidarii” din Italia, spune stereotip presa română. „Slavi”, spun ziarele din Italia, ” mâncătorii de lebede”, cele din Austria, „ţiganii” în Germania şi „azilanţii” în Anglia.

Stereotipuri deja tradiţionale pe care e greu să le schimbi.

Românii din Europa sunt executaţi sumar şi de presa occidentală şi de presa din ţară. Efectul mediatizării unui anumit tip de român în Europa ne afectează pe toţi şi ne pune în situaţia de a ne apăra mereu de o imagine care ne striveşte.

Prin anul 2000 un ziarist român descoperea într-un sat neelectrificat din Apuseni o bătrână care se temea să vorbească de Ceauşescu pentru că ştia că era încă preşedintele României. Lipsa de informaţie.

Mulţi români plecaţi în lume înainte de 1989 luptă împotriva comunismului din România, deşi argumentul e marginal în România actuală, îngenuncheată de foame şi corupţie.

Cei care au plecat imediat dupa 13 – 15 iunie 1990 îşi manifestă încă perplexitatea faţă de Miron Cosma, redus în realitate la stadiul de larvă de Rahova după gratii.

Cei care au plecat pe vremea lui Constantinescu au încă ciudă pe camarila PNŢ-PNL-PD condusă la vremea respectivă de un distins prim ministru cu ghiul, Radu Vasile, deşi bietul cameleon este demult uitat de buletinele de ştiri.

În fine, cei plecaţi de răul baronilor PSD nu sunt convinşi că alde Culiţă Tărâţă sau Sechelariu nu mai au greutate în viaţa politică a epocii de aur Băsescu.

În concluzie, românii de „afară” pierd contactul cu actualitatea din ţară chiar dacă uneori mai răsfoiesc un cotidian de la Bucureşti la o săptămână de la publicare. „Gazeta Românească” Europeană, primul ziar românesc editat în întregime în afara României, distribuit în toată Europa, va încerca să-i reconecteze pe români la actualitatea din ţară, atacând suplimentar o direcţie neexplorată: fotografierea chipului real al imigratului român în Europa.

Cuvântul unui zidar din Anglia este poate mai important şi mai real decât tot ce scriu ziarele despre imigranţii români invadatori ai Europei. Cuvântul unui român care trăieşte regularizarea din Spania pe pielea lui este mai important decât orice statistică dată publicităţii de ministerul spaniol de interne.

Gazeta Românească, publicaţie născută ca ziar al românilor din Italia, a trecut de la lunar la bilunar apoi la săptămânal, pentru ca acum să se lanseze în Europa. În urmă cu 15 ani, Gazeta Românească Europeană nu şi-ar fi avut rostul. Acum, în 2005, frecvenţa lunară cu care va apărea Gazeta europeană e deja lentă, depăşită de viteza cu care creşte emigraţia românească în Europa.


Editorial apărut în primul număr al Gazetei Româneşti Europene, la 1 Iunie 2005 (foto). S-a schimbat ceva de atunci? Imaginea e tot proastă, din căpşunari şi ţigani nu ne-au mai scos. Ministerul de Externe nu ne răspunde nici acum la solicitările noastre de informaţii. Cei din străinătate tot nu prea ştiu ce e în ţară, în general canalul Facebook fiind inundat cu tot felul de ştiri conspiraţioniste sau emise direct de la Cabinetul 2!

Iar în presa din Italia şi din diaspora, pe lângă fiţuicile care de ani de zile ne latră, considerând că sărind la gâtul nostru, vor fi mai înalţi, apar din ce în ce mai multe tribune de manifestare a unor ego-uri cu ambiţie, dar fără habar. Noua generaţie de ziarişti descoperă apa caldă, dar de săpun nici urmă. Chiar zilele acestea se anunţă cu mare pompă noi apariţii. Puţină substanţă, dar multe ii, drapele care şi-au pierdut solemnitatea şi un fel de mândrie pe care n-aş recomanda-o la nimeni. Iar statul român „baga bani, bagă bani” în câteva oficine de lătrat, gândind că vor fi utile poate, în vreo campanie electorală… E trist. Dacă ne uităm la ce-a rămas şi din presa românească, faţă de 2005, e şi mai trist.

Având în vedere toate acestea, în curând vom lansa un nou proiect editorial important!



 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șantieriștii români din Italia, expuși la cancer: prea mult FUM și ALCOOL

Procida, o insulă plină de mister și magie