În urma evenimentelor din ultima vreme, revine în atenţia tuturor activitatea DPRRP ( Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni )şi legislaţia în vigoare, referitoare la formele şi criteriile de finanţare nerambursabilă acordate proiectelor prezentate de către organizaţiile reprezentative din Diaspora, în vederea sprijinirii activităţilor acestora şi românilor de pretutindeni.
Referitor la Legea nr. 321/2006 şi prevederile sale aş vrea să atrag atenţia asupra unor neclarităţi.
Prevederile art. 8 sunt în neconcordanţă cu prevederile art. 9 din prezenta lege întrucât în art.8 este prevăzută finanţarea nerambursabilă a proiectelor prezentate, în baza unui contract, în mod eşalonat specificând termenul de „decontare” prevăzut la art.8 alin.3, termen care este în directă neconcordanţă cu menţiunea de „sume alocate” prevăzută în art.9 dar şi cu întreg conţinutul acestui articol, care prevede atribuirea sumelor sub formă de finanţare nerambursabilă care „vor fi folosite de către beneficiari numai pentru acoperirea cheltuielilor aferente desfăşurării programelor, proiectelor sau acţiunilor pentru care au fost acordate.”
Deci, dacă sumele prevăzute în proiectul prezentat sunt destinate acoperirii cheltuielilor aferente desfăşurării proiectului nu pot fi considerate ca fiind un decont. Noţiunea de „decont” implică anticiparea cheltuielilor prevăzute în proiect pentru satisfacerea nevoii legitime şi a activităţilor prevăzute în proiectul prezentat, ceea ce ar anula implicit nevoia de finanţare pentru derularea proiectului, făcând demonstraţia clară a deţinerii resurselor financiare necesare desfăşurării proiectului prezentat.
Aprobarea unui proiect prezentat şi includerea lui în programul de finanţare din partea comisiei de examinare, implică aprobarea fazelor de desfăşurare a proiectului, a acţiunilor sale şi scopului propus.
Motiv pentru care nu văd de ce coordonatorului de proiect i se cere prezentarea unei scrisori de garanţie, menţionată şi în art. 8 alin. 1 din prezenţa lege în vederea acordării avansului primit pentru începerea derulării şi / sau desfăşurării proiectului, mai ales că raportul justificativ a cheltuielilor susţinute în desfăşurarea proiectului trebuie făcut de către acesta în faza finală a derulării şi desfăşurării proiectului.
Consider deci a fi greşite atât criteriile de selectivitate şi aprobare a finanţării proiectelor prezentate cât şi metodologia de aplicare şi susţinere a finanţării acestora.
Leontin Cojocea, Preşedinte CASCRI