in

ALEC Salerno: “Românii din sudul Italiei au nevoie de un consulat”

Asociația lucrătorilor extracomunitari si comunitari (ALEC) din Salerno, în regiunea Campania, a sărbătorit în această lună patru ani de existență. Președintele acestei asociații, avocatul Alfonso Angrisani(foto), a explicat pentru „Gazeta Românească” că este vorba despre o Asociație de lucrători și pensionari, cu sedii la Salerno, Napoli și Roma, dar și cu alte centre operative pentru minori cu trei ghișee teritoriale. În cadrul acestei Asociații operează aproximativ 60 de cetățeni români, în mare parte femei care lucrează ca „badante” sau „colf”.

„Românii reușesc să se integreze bine în teritoriul nostru, chiar implementând puternic stilul lor cultural și chiar gastronomic. Frecvent ei prezintă italienilor si altor imigranti o parte din obiceiurile lor”, declară avocatul Alfonso Angrisani. El dă ca exemplu faptul ca există restaurante la Napoli și la Salerno în care este foarte uşor astăzi să mănânci o porțile de sarmale sau este posibil să o asculți cântând live pe Carmen Șerban sau să descoperi anumite melodii românești.

Referitor la problemele cu care se confruntă românii din regiunea Campania, avocatul Alfonso Angrisani a constatat că românilor le lipsesc documentele de identitate sau alte acte care se eliberarează la consulatele României din Peninsulă.

Avocatul italian consideră că pentru românii din Salerno sau din Potenza este foarte greu să ajungă până la secția consulară de la Roma pentru a obține un document românesc. Ar fi ideal să existe un consulat românesc pentru sudul Italiei.

O altă problemă sesizată de avocatul italian este aceea că tot mai mulți români, în special cei care lucrează la negru, dar nu numai ei, au tot mai multe dificultăti în a obține dreptul de a avea un medic de familie.

În privința obiectivelor pe care le are asociaţia ALEC în acest an, avocatul Alfonso Angrisani dezvăluie că de mai bine de doi lucrează pentru realizarea unor proiecte, precum protejarea „îngriitoarei” din bloc sau a noii figuri definite recent, „doamna de la ușa de alături”, un tip de femeie care știe să facă de toate și care este disponibilă să stea la coadă la medicul de familie sau la farmacie sau la supermarket și care este plătită în funcție de activitățile desfășurate.

„Aceste figuri pot fi promovate cu succes în societatea noastră, atunci când străinii și în mod particular românii decid să utilizeze cooperativa ca forma de eliminare și de combatere a fenomenului de exploatare sau chiar de sclavie la locul de muncă „, conchide avocatul Alfonso Angrisani.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Au răpit o fată de 15 ani şi au obligat-o să se prostitueze

Roma, o româncă şi-a vândut copilul cu 300 de euro