Unul dintre candidaţii propuşi de Partidul Conservator la alegerile europene este Laurenţiu Rebega, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Prahova. Este de profesie inginer zootehnist şi are 38 de ani. Iată ce promite că va face dacă va fi ales să reprezinte România la Bruxelles.
Laurenţiu Rebega, care este miza acestor alegeri europarlamentare?
« Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, alegerile pentru Parlamentul European vor conta în numirea Preşedintelui Comisiei Europene. Este anul schimbării raportului de forţe în Parlamentul European , anul în care Comisia Europeană va fi condusă de un socialist. Alegerile europarlamentare de anul acesta se evidenţiază prin faptul că, pentru prima dată, partidele şi alianţele socialiste din toate cele 28 de state membre susţin un candidat comun la preşedinţia Comisiei Europene, pe Martin Schultz, actualul preşedinte al Parlamentului European , un susţinător al intrării României în Schengen, un apropiat al ţării noastre.
Un motiv în plus ca în acest mandat interesele românilor să fie apărate cu o voce mai puternică. Acum avem experienţa a ceea ce înseamnă Parlamentul European şi trebuie să fim mai puternici şi mai vocali atunci când apărăm interesul ţării. Trebuie să ne promovăm cât mai mult şi mai bine interesul naţional. Cetăţeanul român trebuie să ştie că reprezentanţii săi la Bruxelles fac politica lor pe care o armonizează cu politica europeană.»
Cum îi puteţi convinge pe alegători să iasă la vot, având în vedere că în România interesul pentru alegerile europarlamentare nu este foarte mare?
«Mulţi dintre români se gândesc că ce se întâmplă la Bruxelles nu-i afectează. Dar să ne amintim cum era când nu eram în Uniunea Europeană. Astăzi avem români care lucrează peste tot în Europa, astăzi putem călătorii fără restricţii, putem studia liber în Uniunea Europeană. Cred că acestea sunt lucruri importante pe care le-am câştigat, de aceea aceste alegeri sunt foarte importante. Este foarte important pentru noi pe cine trimitem să apere interesele românilor în Europa!
Pentru că, ştim prea bine, ce au făcut unii reprezentanţi în Parlamentul European în acest mandat: au denigrat România şi dezinformat cu privire la situaţia din ţară, ba mai mult, ne-au vrut controlaţi şi sancţionaţi ca şi când nu am merita să facem parte din Uniunea Europeană. Şi nu mă refer aici la extremistul englez Nigel Farage, ci la oameni trimişi de noi să ne reprezinte şi să ne susţină. De aceea vă invit pe toţi să votăm pe 25 mai, dar să alegem cu grijă, pentru că de votul fiecăruia dintre noi depinde cum va fi privită România în următorii ani.
Astăzi avem aproape trei milioane de români care au decis să lucreze şi să locuiască în afara ţării. Ei pot locui şi munci în aceste ţări europene tocmai datorită existenţei Uniunii Europene. Şi ştiu asta din experienţă pentru că am studiat şi am lucrat în Danemarca, de aceea cunosc bine problemele cu care se confrunta românii din afara graniţelor.
Mă poziţionez ferm împotriva oricărei încercări de a denigra românii şi România indiferent dacă este vorba de încercările unor extremişti de a face campanie electorală manipulând opinia publică cu mesaje care promovează o atitudine extremistă şi intolerantă, sau este vorba de aleşii noştri care aleg să slujească interesul personal înaintea interesului naţional. M-am săturat de jignirile care ni se aduc nouă, românilor!
Suntem cu toţii cetăţeni ai Uniunii Europene într-o epocă în care extremismul şi intoleranţa sunt concepte demult apuse. Noi românii am făcut eforturi mari pentru a fi parte a marii familii europene, şi am făcut asta având convingerea că o Europă unită, cu valori, principii şi obiective comune este calea pe care trebuie să o urmăm cu toţii. De aceea unul dintre obiectivele mele este să lupt pentru îmbunătăţirea imaginii românilor şi a României în Europa.»
Veniţi din zona agriculturii. Cum veţi sprijini acest domeniu la Bruxelles?
«Rezultatele obţinute în aceşti ultimi ani sunt dovada că România poate deveni un jucător foarte important la nivel european, iar acest proces trebuie continuat. Viaţa m-a ajutat să capăt experienţă în agricultură şi în alte ţări europene cum este, de exemplu, Danemarca, şi am putut să constat, astfel, ce merge bine la ei şi ce trebuie îmbunătăţit la noi. În acest sens, voi susţine eforturile agriculturii româneşti de a continua dezvoltarea pe două direcţii majore: creşterea absorbţiei de fonduri europene şi impunerea agricultorilor români pe piaţa europeană. Scopul meu este să susţin fermierii români în cele trei direcţii ale Politicii Agricole Comune 2014-2020: securitate alimentară, revitalizarea zonelor rurale şi adaptarea producţiei agricole la schimbările climatice şi protecţia resurselor naturale.»
Care vor fi priorităţile dumneavoastră în Parlamentul European în viitorul mandat?
«Din păcate, o realitate cu care ne confruntăm este îmbătrânirea demografică care se manifestă mai pregnant la sate, iar România are nevoie de tineri pentru a dezvolta o agricultură competitivă. De aceea, voi lansa, ca o prioritate, o campanie de anvergură europeană de informare şi conştientizare prin care tinerii să înţeleagă beneficiile unei cariere în agricultură. Voi face apel la colegii din ţară şi la cei din celelalte state să susţină această idee. Toate aceste acţiuni vor avea ca finalitate consolidarea unei clase mijloc activă.
Îmi doresc să devin vocea fermierilor români în Parlamentul European, iar pentru aceasta voi iniţia un grup consultativ, din reprezentanţi ai marilor asociaţii profesionale româneşti, cu care să stabilesc un dialog permanent pe temele importante ale agriculturii româneşti care trebuie susţinute în forurile europene. Sunt convins că misiunea noastră, a europarlamentarilor români, este să promovăm identitatea şi valorile româneşti în spaţiul european şi asta pentru că respectarea specificului naţional al tuturor statelor membre reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene. De aceea voi lupta că imaginea României şi a cetăţenilor săi să fie corect reflectată în cadrul Parlamentului European.»
Un mesaj pentru românii din diaspora?
«Să aibă încredere în noi, pentru că echipa Alianţei PSD-UNPR-PC va reprezenta România cu cinste în Europa , va lupta pentru drepturile românilor, pentru ca aceştia să fie trataţi ca cetăţeni europeni cu drepturi depline.»