«Beatos Ioannem Vigesimum tertium et Ioannem Paulum secundum sanctos esse decernimus et definimus…». Aceasta este formula de canonizare în latină pronunţată de Papa Francisc duminică 27 aprilie, la 10.15, în faţa a sute de mii de pelerini sosiţi din întreaga lume. Ovaţii în Piazza San Pietro.
Formula întreagă de canonizare pentru Angelo Giuseppe Roncalli şi Karol Wojtyla a fost: «În onoarea Sfintei Treimi, prin exaltarea credinţei catolice şi amplificarea vieţii creştine, cu autoritatea Domnului Nostru Isus Hristos, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi a Noastră, după ce am reflectat îndelung, invocând de mai multe ori ajutorul divin şi ascultând opinia Fraţilor Noştri din Episcopat, îi declarăm Sfinţi pe Preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea şi îi înscriem în Catalogul Sfinţilor şi stabilim ca în întreaga Biserică aceştia să fie cu evlavie onoraţi printre Sfinţi. În numele Tatălui, a Fiului şi Sfântului Duh»
Patru papi
Papa Francisc a efectuat ceremonia cu 150 de cardinali şi 700 de episcopi, dar şi cu predecesorul său, papa emerit Joseph Ratzinger, astfel ziua a fost numită «ziua celor patru papi». Credincioşii aşteptau de la două dimineaţa în faţa porţilor de pe via della Conciliazione. Mulţi au dormit în jurul Castelului Sant’Angelo, în saci de dormit sau sub pături termice.
În total au sosit peste un milion de credincioşi la Roma (primarul Romei, Ignazio Marino, vorbeşte chiar de 1,5 milioane), care s-au înghesuit în Piazza San Pietro, în Piazza Pio XII situată în faţă, pe via della Conciliazione şi pe toate străduţele limitrofe până la Tibru şi în faţa ecranelor uriaşe din oraş.
Potrivit datelor furnizate de Vatican, în Piazza San Pietro şi în zonele limitrofe au fost 500.000 de persoane şi alte 300.000 au urmărit ceremonia la cele 18 ecrane uriaşe instalate în întreaga Capitală, de la Piazza Navona la Fori Imperiali.
Delegaţii străine
La ceremonie au participat lideri politici şi şefi de stat din 93 de ţări, între care 24 de şefi de stat, inclusiv suverani şi regi, 10 şefi de guvern, 40 de miniştri şi viceminiştri, printre care şi ministrul român pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.
Uniunea Europeană a fost reprezentată de Barroso şi Van Rompuy. În rândul delegaţiilor oficiale (pentru Italia au fost Renzi şi Napolitano, însoţiţi de soţii), era prezent şi preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, în ciuda sancţiunilor impuse de UE care îi interzic să intre sau să tranziteze prin Europa.
Canonizarea a fost urmărită de credincioşi pe ecrane uriaşe în toată Italia şi în sute de cinematografe din lume, unde ceremonia a fost transmisă în 3D. Pentru eveniment au fost acreditaţi aproape trei mii de jurnalişti şi operatori media din toată lumea.
Servicii şi siguranţă
Pentru aspectele legate de logistică şi siguranţă au fost mobilizaţi 26.000 de voluntari şi 10.000 de oameni ai forţelor de ordine, 16 puncte sanitare, 77 de ambulanţe. Mai mulţi pelerini s-au simţit rău atât pe timpul ceremoniei cât şi cu o noapte înainte, pe via della Conciliazione.
Printre factorii declanşatori a stărilor de rău, au explicat de la Sala operativă a Protecţiei civile, au fost înghesuiala care s-a creat în zona roşie, dar şi „emoţia credincioşilor care au participat la eveniment. Pentru că în afara aspectului fizic există cel pishologic”.
Bilanţul zilei de duminică a fost de 148 de pelerini internaţi în spital (4 coduri roşii, un infarct) din peste 1.700 de intervenţii efectuate de medici în cele 16 puncte sanitare. „Ca forţe de ordine, suntem foarte satisfăcuţi de cum s-a desfăşurat ziua”, a spus chestorul Romei, Massimo Maria Mazza.
Totul a fost sub control şi în ce priveşte plecarea pelerinilor, mai spus chestorul: a fost puţină înghesuială pe podul Sant’Angelo, dar numai un „moment de normală defluire a unei mase mari, totul foarte ordonat şi calm”, a declarat chestorul.
Nu a fost totul chiar perfect. A fost înghesuială permanentă la ieşiri pe via della Conciliazione. Înghesuială la defluire. Înghesuială în staţiile de metrou, incapabile să facă faţă sutelor de mii de persoane. Staţia Ottaviano a fost închisă.
Preţuri de lux
Cu această ocazie, preţurile s-au triplat la Roma. Cinci euro pentru un sandvici şi peste 300 de euro pentru o noapte la hotel. Sticle cu apă la 5 euro şi cafea cu patru euro, de cinci ori peste preţul normal. De multe ori fără bon fiscal, după cum mulţi au denunţat pe twitter.
Un rozariu în magazinele de suvenire costa 4 euro, dar şi vânzătorii ambulanţi de pe lângă via della Conciliazione şi-au scos rozariile mai ieftine (numai 1 euro), în timp ce posterele şi imaginile papilor au fost distribuite cu ofertă liberă.
Pe via Fori Imperiali, închise traficului cu această ocazie, rulotele-bar vindeau cu 2 euro sticlele de apă distribuite gratuit de Protecţia civilă, cereau 6 euro pentru un kg de mere sau 5 pentru un kg de banane. În jur, zeci de tarabele vânzătorilor ambulanţi, în absenţa totală a agenţilor municipali.
Sorin Cehan