Restricțiile au dus la o creștere semnificativă a numărului de femei însărcinate în România. După un 2020, cu cele mai puține nașteri din ultimii 50 de ani, estimările din acest an indică un adevărat ,,baby boom”.
Numărul copiilor nou-născuți ar putea trece în acest an de 200.000, cu un vârf de nașteri chiar în aceste luni! Tendința se menține și la nivel european, relatează Ştirile Pro TV.
Medicii spun că asistăm la un fenomen în creștere, stimulat de condițiile speciale din pandemie. De exemplu, la maternitatea Giulești din Bucureşti sunt peste 15 nașteri pe zi, inclusiv în weekend, față de 8-10 nașteri în anii trecuți.
Ciolacu îngrijorat: „S-au născut mai mulți copii români în Diaspora decât in România”
“Sunt femei tinere majoritatea. Sunt femei la prima naștere, tinere, femei de condiții sociale medii, normale, cu studii majoritatea superioare sau cel puțin liceu, care locueisc în general în București sau în proximitatea Bucureștiului”, a declarat medicul Diana Comandașu.
,,Oamenii au stat mai mult în casă și acest lucru i-a făcut să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorința de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, a spus şi dr. Edu Antoine, conferențiar universitar.
De la începutul anului, natalitatea este pe un trend ascendent, iar numărul nașterilor crește de la o lună la alta. În martie de exemplu, s-au născut 13.606 copii, cu 1.790 mai mulţi decât în februarie.
Potrivit Institutului Național de Stastistică, în luna mai s-au născut peste 13.500 de copii, cu 860 mai mulți față de luna aprilie. Restricițiile din perioada pandemiei au condus la o creștere și mai mare a numărului de femei însărcinate, iar specialiștii vorbesc de un nou vârf în perioada iulie – august, cu peste 200.000 de nașteri.
Această creștere a natalității vine după ce 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puțini că în 2019.
Potrivit publicației „La Stampa”, în perioadele de criză, cu puternice conotații sociale, oamenii devin mai atenți la natalitate, își doresc mai mult să aibă un copil.
S-a întâmplat acest lucru, de exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, după tragedia de la WTC și după tsunami-ul din 2004, din Oceanul Indian. Fenomenul de „baby boom” se întâmplă şi acum în mai multe state din lume.