in

Contract de colaborare semnat între Institutele de Fizică Nucleară din România şi Italia

Miercuri, 19 martie, Ambasadorul Dana Constantinescu a fost prezent la ceremonia de semnare a contractului de colaborare între Institutele de Fizică Nucleară din România şi Italia în vederea desfăşurării în România a proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care presupune construirea la Măgurele, în România, a celui mai puternic laser din lume, cu care cercetătorii vor face diverse tipuri de experimente.

Din partea Institutului de Fizică de la Măgurele a fost prezent directorul Nicolae Zamfir, în timp ce partea italiană a fost reprezentată de preşedintele INFN Fernando Ferroni.

Cu ocazia evenimentului, Ambasadorul Dana Constantinescu a declarat următoarele: „Prin contribuţia sa la acest mare proiect european, România continuă tradiţia in avangarda cercetarii stiintifice mondiale şi oferă tinerilor cercetători români ocazia de a putea studia, cerceta si concretiza activitatea lor in România”.

Informaţii de fond

Proiectul paneuropean va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre ale Uniunii Europene. Costul proiectului se va ridica la 67milioane de euro şi este acoperit de Uniunea Europeană în proporţie de 83%, restul urmând a fi asigurat de statul român.

La Măgurele se vor face două tipuri de experimente: unele fundamentale, care vor satisface curiozitatea umană, dar şi unele cercetări aplicate care pot duce la formarea unor radioizotopi pentru tratarea cancerului şi tratarea deşeurilor nucleare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasadoarea Dana Constantinescu, întâlnire cu avocaţii români care îşi desfăşoară activitatea în Italia

Român executat în stil mafiot: împușcat cu 10 gloanţe și aruncat într-un canal