Mititeii româneşti au învins la Bruxelles. Comisia Europeană permite prepararea micilor după reţeta tradiţională. Şi asta, în condiţiile în care, potrivit noii liste a aditivilor alimentari, aprobată în iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în prepararea produsului.
UE anunţase că va interzice toate produsele alimentare care conţin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce ţară provin, pentru a-i proteja pe consumatori. Singurul lucru care a dus la această situaţie este faptul că, în cantităţi mai mari, substanţa maschează defecte de gust. Mai exact, în cazul în care carnea este alterată, bicarbonatul adăugat în compoziţie acoperă gustul de stricat.
Însă, România, prin intermediul Asociaţiei Române a Cărnii, a solicitat anul trecut CE ca produsul „mititei” să fie inclus în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo.
Istoria mititeilor – reţeta
Reprezentanţii asociaţiei au demonstrat că micii care conţin bicarbonat sunt mult mai gustoşi decât cei care nu au în compoziţie acest ingredient controversat. În plus, bicarbonatul pus în carnea de mici nu are efecte negative şi nu dăunează sănătăţii, arăta la acel moment Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta.
În urma solicitărilor venite din partea României, CE a autorizat, în Comitetul pentru lanţul alimentar, prepararea mititeilor după reţeta tradiţionala românească.
Patronatele din industria alimentară estimează că în România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici, însă cel mai probabil, piaţa neagră se ridică la 70-80%.