in

„Dor de Eminescu, Dor de România”

„Mihai Eminescu este poetul nostru naţional, simbolizând întreaga spiritualitate românească; în creaţia sa, Orientul se întâlneşte cu Occidentul, Europa se uneşte cu Asia, finitul se desmărgineşte şi graniţele se şterg dezvăluind un imn neîntrerupt de românism care îngemănează hotarele timpului şi ale spaţiului. Trăim şi ne rostim, conştienţi sau nu, într-o limbă românească ce poartă genialitatea poetului, adânc şi măiastru încrustată în prefacerile moderne.

“Vremea a fost răscumpărată cu rost” în serile binecuvântate de 15, 19, 25, 26 ianuarie 2014, când s-a desfăşurat la Castiglione de Pepoli, Casalecchio di Reno, Piacenza şi Modena, spectacolul omagial ”DOR DE EMINESCU, DOR DE ROMÂNIA”… -164 de ani de la naşterea luceafărului poeziei româneşti.

Piacenza


Programul a debutat cu momentul dedicat poetului la şcoala de la Castiglione dei Pepoli, a continuat la Casalecchio di Reno – gazdă pr. Vid Trandafir, Piacenza – gazdă pr. Iurie Ursachi şi Modena-gazdă pr. protopop Constantin Totolici.

Departamentul Cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei -reprezentat de pr. Vid Trandafir, consilier cultural, protopopiatul Emilia Romagna – protopop pr. dr. Constantin Totolici, în colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Bologna – d-l Eugen Şerbănescu, consul general, au fost iniţiatorii spectacolului menţionat.

Invitaţii – elevii cursului de “Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească” de la Castiglione dei Pepoli -prof. Vid Diana, artiştii Doina Boboc , Ana Maria Boboc şi Eugen Lang, corul parohiei ortodoxe Modena – dirijat de d-na Oana Gănescu, tinerii recitatori din Modena: Teodora Totolici, Daniel Derejan şi Oana Onu, grupul de copii şi corul tinerilor Fraţiei Nepsis din Piacenza coordonaţi de d-na preoteasa prof. Veronica Ursachi – au evocat emoţionant creaţia poetică, oferind numeroasei audienţe un moment de adâncă şi duioasă rememorare eminesciană.

Modena


In tuşe sensibile a fost surprinsă activitatea jurnalistică a poetului, de către excelenţa sa, scriitorul Eugen Şerbănescu – consul general al României la Bologna, care a onorat cu prezenţa toate manifestările derulate. A conferenţiat într-o profunzime a cugetului teologic, într-o “simplitate” adâncă, semn distinctiv al oamenilor ”aleşi”, părintele lector universitar dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

S-a făcut linişte, căldura şi lumină în serile unui gerar italian când a vorbit părintele Necula românilor adunaţi în Eminescu… Şi părintele, în duh eminescian a “mângâiat” pe creştet, pe fiecare, aşa împovărat cum se afla: ”M-or troieni cu drag / Aduceri aminte…” şi a fost bucurie…

Casalecchio di Reno


Manifestările se vor desfăşura în continuare la parohiile ortodoxe Imola – gazdă pr. Gârbouan Doru, şi Rimini –gazdă pr. Marcian Bucurenciu, pe data de 2 ianuarie, respectiv 9 februarie 2014. Ideea definitorie a manifestărilor prezentate a fost aceea de romanism autentic, nealterat “în” şi nu “sub” spiritul tutelar eminescian. Această idee cuprinde în sine o relaţie între o cultură şi un exponent de geniu, relaţie ce asigură un privilegiu şi o responsabilitate în lumina sintetizatoare a devenirii naţionale. Nu putem să răspundem unei astfel de “arderi”, decât “arzând” într-un unison de ţeluri înalte pentru cultura şi spiritul românesc din diaspora.

 

Ne mai este încă ”Dor de Eminescu, Dor de România”…

Italia, într-o târzie noapte de ianuarie 2014

Prof. LCCR – Vid Diana

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri europene, înscrieri pe liste până pe 24 februarie

Româncă de 26 de ani, moartă într-un accident rutier lângă Ravenna