in

Carburanţii prind viteză spre 6 lei/litru. Scumpiri succesive în doar câteva zile

Românii ar putea vedea în foarte scurt timp afişat la pompă ameţitorul preţ de 6 lei/litru. Încă o scumpire-două, iar şoferii care îşi alimentează maşina cu cele mai scumpe sortimente vor avea de înfruntat acest nou prag psihologic. Şi cei mai ieftini carburanţi ar putea ajunge însă aici, dacă petrolul va depăşi în acest an recordul istoric atins în 2008, spun voci din domeniu. Cele mai ieftine sortimente au depăşit din ianuarie pragul de 5 lei/litru, stârnind protestele şoferilor. La nici o săptămână de la ultima scumpire, de până la 9 bani pe litru, de 1 martie românii au primit ca „mărţişor” o nouă majorare, de 8 bani pe litru la benzină şi de 6 bani, la motorină.

 

 

Analiştii economici estimează că dacă barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15 lei.

„Nimeni nu poate spune ce se va întâmpla în continuare pe piaţa petrolieră. S-au avansat teorii potrivit cărora este posibil ca în următoarele săptămâni barilul să depăşească 200 de dolari, pentru că acolo (referitor la protestele din ţările arabe, n.r.) este un proces care se află în mişcare. Dacă se vor potoli lucrurile, barilul se va stabiliza. Însă dacă ajunge la 200 de dolari, atunci carburanţii din România ar putea costa la pompă chiar şi 10-15 lei”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, cea mai vizibilă şi imediată schimbare, în urma incidentelor din ţările arabe, de altfel mari producătoare de petrol, este scumpirea carburanţilor, apoi a gazelor, electricităţii şi, implicit, vor fi antrenate în lanţ majorări în sectorul de producţie, inlusiv la pâine. „Producătorii vor ridica şi ei preţul produselor comercializate, întrucât şi benzina şi motorina se vor scumpi”, a spus Dochia. La rândul său, analistul Ilie Şerbănescu a declarat pentru NewsIn că, în România, carburanţii se scumpesc oricum, chiar şi atunci când scade preţul barilului de petrol.

„Cei trei mari petrolişti din domeniu (OMV Petrom, Rompetrol şi LukOil România, n.r.) scumpesc carburanţii oricum, chiar şi atunci când scade barilul. Dar ei nici nu scad preţul benzinei şi motorinei când scade barilul. Băieţii ăştia uită să mai scadă, sunt nişte mincinoşi. În continuare, se poate întâmpla orice, iar statul român nu poate face nimic, din moment ce a vândut altora resursele sale de petrol”, a spus Ilie Şerbănescu.

Mâncare mult mai scumpă

Creşterea preţului la petrol şi recoltele slabe de anul trecut ar putea duce la costuri tot mai ridicate la alimentele de bază.

Recoltele proaste, creşterea preţurilor la petrol şi o cerere crescută pentru alimentele de bază au făcut ca preţul mâncării să atingă un record de preţ în luna februarie a acestui an, se arată într-un raport al ONU. Preţurile au depăşit vârful atins în 2008 pentru două luni consecutive şi ar putea creşte în continuare din cauza protestelor din Libia şi alte ţări din nordul Africii care au făcut să crească semnificativ preţul petrolului – fapt care are mereu o legătură directă cu creşterea preţurilor la alimentele de bază.

ONU se teme că scumpirea mâncării va genera revolte şi tensiuni sociale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011/ Românii se pot înscrie pe listele electorale până pe 4 aprilie

Sărbătoarea de 8 martie, dedicată româncei ucise la Rimini