Societatea Academică din România (SAR) a lansat un studiu din care reiese că mai avem de cheltuit fonduri de la Uniunea Europeană într-un ritm echivalent cu „15 milioane de euro pe zi”, însă gradul de absorbţie este de doar „1,13 milioane de euro pe zi”.
Fondurile puse la dispoziţie de UE sunt, de fapt, impulsul spre modernizare şi acoperă domenii „sistematic neglijate”, cum ar fi infrastructura, resursele umane, convergenţa regiunilor înapoiate sau întărirea administraţiei locale.
SAR dă exemplul Letoniei, unde în urma absorbţiei fondurilor PIB-ul a crescut de la un ritm mediu de 43% din media UE la 60%, rata şomajului a scăzut la 5% şi 120 de sisteme de apă au fost renovate. Concluzia SAR este că românii „trăiesc o dramă absurdă”, iar capitolul destinat economiei din raportul citat este intitulat „Morţi de foame, cu banii în buzunar”.
Dintr-un total de 20 de miliarde de euro puşi la dispoziţia României în perioada 2007-2013, statul român a absorbit 1,9 miliarde, până la finalul anului trecut. Cifra reprezintă doar 10% din fondurile structurale oferite de UE.
Mai mult, Guvernul este cel care blochează de luni de zile zeci de proiecte care ar putea aduce în ţară sute de milioane de euro din fondurile oferite gratuit României de Uniunea Europeană. Semnalul de alarmă este tras de organizaţiile neguvernamentale, care spun că lipsa banilor pe care statul trebuie să-i asigure pentru cofinanţarea proiectelor europene le-a blocat activitatea.