in

Nu mai au bani să ii ţină în străinătate. Copiii românilor de peste hotare revin în şcolile din ţară

Sute de copii au revenit toamna aceasta în şcolile din România, după ce au făcut studii în străinătate, acolo unde munceau părinţii lor. Elevii au făcut cereri la inspectoratele şcolare, iar acum îşi echivalează studiile făcute afara ţării.

Pentru a nu-i lăsa în grija rudelor şi pentru a nu duce lipsă de afecţiunea părintească, mulţi români şi-au luat copiii cu ei în momentul în care au decis să plece în străinătate, în căutarea unui loc de muncă mai bun. În ultima perioadă, însă, pe fondul crizei economice, au început să-i trimită înapoi în ţară sau, pur şi simplu, se reîntorc familii întregi.

Cei mai mulţi au venit din Spania şi Italia şi încearcă acum să se reacomodeze cu sistemul de învăţământ românesc.

Numai la Braşov şi la Constanţa sunt peste 300 de copii care vor studia de acum în şcolile din ţară.

La Braşov, 135 de copii s-au întors din Italia şi Spania şi au cerut echivalarea studiilor şi înscrierea în clasele I-VIII la şcoli din judeţ. Cei mai mulţi au revenit în România cu părinţii după ce aceştia nu şi-au mai găsit loc de muncă în străinătate.

Alţii au fost trimişi acasă la bunici, fie pentru că nu s-au adaptat sistemului occidental de învăţământ, fie pentru că părinţii nu şi-au mai permis să îi dea la şcolile europene.

În Constanţa, peste 150 de elevi au depus cereri pentru echivalarea studiilor. Dosarul de (re)înscriere trebuie să conţină, printre altele, foaia matricolă în original de la şcoala în care a promovat elevul şi situaţia la învăţătură pentru fiecare an în parte făcut în străinătate.

Psihologii spun că şocul este dublu, dar poate fi atenuat: copiii schimbă din nou sistemul de învăţământ şi sunt şi departe de părinţi în multe cazuri.

„Schimbarile sunt majore în viaţa copilului, prin urmare impactul devine şi el major. De obicei, copii pot să devină dezorientaţi, poate să scadă capacitatea de concentrare, capacitatea de atenţie, pot fi uşor demotivaţi la începerea anului şcolar. Este important ca readaptarea să fie lină”, atrage atenţia psihologul Cristina Dîncu.

Peste 21.000 de copii s-au întors în ultimii patru ani din Italia şi Spania în şcolile din România, aproximativ o treime dintre ei având dificultăţi de readaptare şi probleme psihologice şi emoţionale, potrivit unui studiu care a fost prezentat de Asociaţia Alternative Sociale.

Cei mai mulţi dintre acetia au fost din judeţele Bacău (1.118), Neamţ (973), Iaşi (943) si Galaţi (913). Un vârf al remigraţiei a fost atins în anul 2009, atunci când peste 7.000 de copii au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Poziţia copilului”, în cursa pentru premiile Oscar

Ministrul Cristian David a vizitat comunitatea românească din Montreal