Cu o alocaţie de 9 euro pe lună, cât un bilet de metrou într-o ţară civilizată din UE, copiii României sunt „africanii Europei”. Aproape un sfert dintre ei duc lipsa unei alimentaţii sănătoase, iar jumătate se află în risc major de sărăcie. Din cauza dezinteresului politic, natalitatea s-a prăbuşit în ultimii doi ani la un minim istoric.
Senatorii au respins recent creşterea alocaţiei pentru copii cu mai puţin de 2 euro, de la 42 la 50 de lei lunar, pe motiv că bugetul nu suportă un efort suplimentar de 75 milioane euro.
Alocaţia pentru copii rămâne astfel la nivelul din anul 2008, cu toate că în ultimii cinci ani, preţurile la alimente au urcat cu 20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), iar veniturile în termeni reali ale părinţilor au scăzut.
Pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului care este încadrat într-un grad de handicap, alocaţia de stat se acordă în cuantum de 200 lei/luna/copil (44 euro).
Pentru copiii care nu au un handicap şi sunt în vârstă de peste 2 ani cuantumul alocaţiei de stat este de 42 lei/luna/copil (9,4 euro), iar pentru copiii mai mari de 3 ani care au un handicap cuantumul este dublu – de 84 lei (18 euro).
Lipsuri de hrană şi haine
Potrivit celei mai recente statistici Eurostat, 23,8% dintre copii români duc lipsă de fructe şi legume, iar alimentaţia a 29% dintre ei are deficit de proteine.
Lipsa hainelor este o problemă pentru 25,2% dintre copiii români, în timp ce 18,7% nu au încălţăminte adecvată.
Riscul de sărăcie afectează aproape jumătate dintre copiii români (49%), potrivit unei alte analize Eurostat.
Natalitatea, la minimul ultimilor 60 de ani
În timp ce statul român plăteşte o sumă incredibil de mică ca alocaţie pentru copii: 9,4 euro pe lună, celelalte state din UE îşi susţin în mod serios natalitatea.
În ultimii doi ani ani, în România s-au născut cei mai puţini copii din anii 1950 încoace. Minimul istoric a fost atins în 2011, când s-au născut doar 196.242. copii.
Nici în 2012 cifrele nu au stat mult mai bine: numărul naşterilor a înregistrat o creştere foarte mică, până la 201.104, oricum sub datele din perioada 2007-2010.
Datele INS sunt sumbre: în cursul anului 2012 România a avut un spor natural negativ de 58.554 persoane, aceasta fiind diferenţa dintre nou- născuţii şi decedaţii de anul trecut.
Trendul continuă în 2013: cele mai recente date ale INS arată că sporul natural în România este în continuare negativ: în luna iulie 2013 s-au înregistrat naşterile a 18.959 copii, în timp ce numărul persoanelor decedate a fost de 19.498. în iunie, diferenţa a fost de 4.875 persoane.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, ceea ce înseamnă „o pierdere uriaşă”.
În timp ce au respins majorarea infimă cu mai puţin de 2 euro pentru un copil, parlamentarii au votat în procedură de urgenţă pentru creşterea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi.