Între cei 14 români ținuți în sclavie și trimiși la cules de roșii se afla un băiețel de 12 ani și două femei însărcinate. La Cerignola (provincia Foggia în Puglia), carabinierii au arestat doi frați de naționalitate română cu acuzațiile de intermediere ilicită și exploatare a muncii în complicitate, sechestrare de persoană și ținere în sclavie.
Au fost arestați Cristinel și Irinel Stoican, de 36 și 22 de ani. Descinderea militarilor a fost efectuată după o serie de supravegheri și filări, în centrul localității Cerignola. Aici militarii au oprit o mică furgonetă, cu numere bulgărești, condusă de Cristinel Stoican, cel mai în vârstă dintre frați.
În interiorul vehiculului, înghesuiți unii peste alții, carabinieri au găsit 14 cetățeni români, de vârste diferite. Printre ei și două femei însărcinate și un băiat de 12 ani. Din lipsă de spațiu unii călătoreau întinși pe jos.
Zece ore pe zi pentru 20 de euro, câte 12 în cameră. Iată cum trăiesc mii de români în Puglia
În urma anchetelor a reieșit că aceștia erau duși să lucreze la culesul roșiilor pe un câmp din apropiere. Acolo ar fi lucrat 10 ore la negru pentru 20 de euro sub supravegherea lui Cristinel Stoican.
În fiecare zi furgoneta îi prelua la primele ore ale dimineții, și apoi, seara târziu, îi ducea înapoi la un mic apartament gestionat de celălalt român arestat, unde lucrătorii agricoli dormeau. O locuință de câțiva metri pătrați, în condiții igienico-sanitare precare. Pentru cazare trebuiau să plătească exploatatorilor 30 de euro lunar fiecare.
Bineînțeles, așa cum se întâmpla în alte cazuri descoperite de forțele de ordine, odată ajunși în provincia Foggia românii trăiau și lucrau în condiții de adevărată sclavie. Nu puteau ieși din acel apartament și chiar și pe timpul zilei de lucru, care dura chiar și zece ore, erau mereu controlați de unul dintre cei doi frați.
Pentru fiecare zi de cules primeau 20 de euro. Pentru a evita ca vreunul să fugă pe timpul transportului, de la locuință la câmp, furgoneta era închisă cu un zăvor din exterior.
„Exploatarea și ținerea în sclavie – au explicat carabinierii – consta în faptul că lucrătorii erau constrânși să locuiască în acele condiții și le era interzis, sub amenințări continue și o stare prelungită de supunere completă în fața abuzatorilor, să găsească un alt loc de muncă, o altă locuință și până și un alt caporal”.
Anchetatorii verifică dacă cei doi români au alți complici în gestionarea acestor „sclavi” și să verifice și dacă proprietarul fermei, unde lucrau cei 14, era la curent cu situația lor. Este a doua descindere în două săptămâni efectuată de carabinierii de la unitatea provincială din Foggia și, potrivit unor date, în provincia Foggia sunt circa 21.000 de străini angajați la culesul roșiilor, aproape toți la „negru”.
„Administrația locală din Cerignola își exprimă profunda indignare pentru unul dintre multele episoade de violență împotriva cetățenilor străini sosiți prin părțile noastre pentru a-și căuta de lucru, căzuți din nefericire în plasa unor persoane fără scrupule”.
Primarul Antonio Giannatempo comentează astfel arestarea, din partea carabinierilor, a celor doi frați români, acuzați de intermediere ilicită, exploatare a muncii în complicitate, sechestrare de persoană și ținere în sclavie.
„O poveste de degradare căreia carabinierii, cărora le mulțumim, i-au pus punct – spune primarul Giannatempo. Însă nu este posibil să continuăm așa, nu se poate reduce acest episod la un caz de exploatare a românilor din partea altor români. Dacă aceste persoane își permit să facă anumite lucruri, este pentru că există acoperiri precise de care se folosesc pentru a-și realiza proiectele infracționale.
Cine permite caporalilor români sau de alte naționalități să facă ceea ce fac? Chiar sunt ei cei care dictează regulile exploatării muncii la Cerignola și cei care comandă în fermele agricole? Cum acționează întreprinzătorii noștri agricoli la recrutarea muncitorilor agricoli? În acest sens, ce tip de control exercită sindicatele?”.
Potrivit primarului din Cerignola, „fenomenul caporalatului este unul care ofensează în primul rând persoana și valorile primirii ospitaliere și legalității. Trebuie condamnat fără ezitări, trebuie să provoace indignare generală și nu poate și nici nu trebuie să lase spațiu alibiurilor.
Trebuie să continue acțiunea de combatere pe care în sfârșit, de câteva luni, le efectuează instituțiile competente. Norme există, trebuie aplicate. Însă nimic nu va fi de ajuns dacă nu va exista o luare de poziție hotărâtă din partea forțelor sociale sănătoase ale teritoriului nostru și, în special, dacă nu se va umbla la conștiința angajatorilor, fiindcă multele firme care nu respectă contractele trebuie pedepsite”.
„De prea mult timp asistăm la situații triste în sectorul agricol din Cerignola – încheie Giannatempo. Munca este considerată ca o oferire de privilegii, acordate cu șantaje de orice tip. Toate acestea nu pot provoca decât dezgust pe un meleag pe care Giuseppe Di Vittorio (important sindicalist italian – n.r.), în anii duri de după război, vorbea de „pâine și muncă”, remarcând valoarea absolută a demnității lucrătorilor agricoli, a oamenilor”.