in

SF la reuniunea de la Mangalia: „Diaspora vine din viitor”

”Veniți în România să investiți, puteți deschide afaceri ușor, pentru că voi, cei din diaspora, veniți din viitor. În plus, situația din țară sub conducerea USL a început să se îmbunătățească.” Acesta este mesajul senatorului PSD de diaspora, Adrian Anghel, către românii din diaspora reuniți la Mangalia. „Și eu am trăit în viitor”, a precizat senatorul Anghel.

A locuit 15 ani în SUA, unde a plecat înainte de 1989 din motive politice. A avut diverse afaceri în Los Angeles, dar după Revoluție, în urmă cu 20 de ani, s-a întors în România.

„M-am întors în momentele în care România era în debandadă. Am făcut afaceri bune aici. Nu mi-a dat statul nimic, nici acolo în SUA, nici aici. Am muncit. Diaspora trebuie să vină în România, în forță, cu viitorul.

Dumneavoastră ați trăit în viitor. Ați trăit în altă lume, ați văzut cum funcționează lucrurile în țări avansate și puteți deschide afaceri ușor. Poți să-ți deschizi un magazin de bijuterii sau un magazin de tobe de eșapament, se pot face multe”, a spus senatorul Anghel, care s-a plâns că în șase luni de când este în Parlament a primit O SINGURĂ solicitare din diaspora, o cerere de la un român din colegiul său (America).

Joi 22 august, la Mangalia a avut loc o dezbatere cu politicieni care se ocupă de diaspora, la care au participat, alături de ministrul Cristian David, trei dintre cei șase parlamentari aleși în străinătate: senatorii Viorel Badea (Pdl) și Adrian Anghel (Psd) și deputatul Aurelian Mihai (PP-DD).

Au mai participat Mircea Dolha, deputat PNL în colegiul Maramureș, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, și Gal Avram, președintele departamentului diaspora din Partidul Conservator. Întâlnirea a fost moderată de Eugen Popescu, președintele Fundației Românilor de Pretutindeni.

Desprinderea de București

Senatorul Viorel Badea, la al doilea mandat în diaspora, a enumerat mai multe proiecte pe care le susține în Parlament: revizuirea legii cetățeniei, pentru ca și etnicii români din alte țări din vecinătate, în afară de Republica Moldova, să poată obține cetățenia română foarte ușor; apoi legea votului prin corespondență, legea de reorganizare a DRP, pentru ca la schimbarea guvernării să nu mai fie schimbați toți angajații departamentului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al patrulea proiect al senatorului Badea se referă la reorganizarea diasporei, pe modelul COMITAS-urilor italiene. Organizarea actuală a diasporei e depășită, consideră Viorel Badea. Există asociații care depun proiecte la DRP, instituție care are un buget definit „amuzant” de senatorul Badea, dar în afara asociațiilor nu există nimic.

„Eu cred că în acest moment comunitățile românești din lume s-au maturizat și ele trebuie să-și stabilească prioritățile. Trebuie să ne desprindem de București”.

Proiectul reorganizării diasporeiva fi pus în dezbatere publică în octombrie, a promis senatorul PDL. Aurelian Mihai, deputat PP-DD, a aruncat o bombă, anunțând că din cei 3 milioane de români din Europa de Vest, „marea majoritate” ar vrea să se repatrieze.

Pentru ca revenirea în țară a milioane de oameni să se facă în mod ordonat, deputatul PP-DD spune că „ar trebui folosite fonduri europene”. După ce a criticat taxele consulare prea mari, Aurelian Mihai și-a încheiat declarația cu sloganul „Numai diaspora poate salva România”.

După ce senatorul PSD Adrian Anghel a vorbit despre revenirea diasporei din viitor în această Românie din trecut, deputatul PNL Dolha, membru în comisia pentru românii de pretutindeni din Cameră, a făcut și el un anunț care pare de domeniul SF: există o „schemă” de finanțare a afacerilor pentru firmele românești, de 200.000 de euro, sumă pe care PNL ar vrea să o dubleze, la 400.000 de euro, pentru cei care vin din diaspora să investească în țară.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Olanda vrea “cod portocaliu” pentru imigraţia din România şi Bulgaria

Lilian Zamfiroiu, noul președinte al ICR: „Cultura română nu are culoare politică”