Proiectul de repatriere asistată a romilor din Versilia (zonă din Toscana) este „o strategie de succes”, potrivit consilierului regional pentru Protecție socială, Salvatore Allocca, scrie La Nazione. Alloca i-a întâlnit recent pe administratorii de la Versilia pentru a trasa un bilanț, la un an de la evacuarea taberei abuzive de la terminalul gării Querceta.
Atunci asociațiile pentru drepturile romilor au vorbit de „deportări rasiste”. În acea ocazie („într-un moment de deplină urgență socio-sanitară”, a amintit primarul din Seravezza, Ettore Neri (foto) au fost reînsoțite la Gruia, localitate din județul Mehedinți, 51 de persoane dintre cele 80 prezente: celelalte au fost apoi distribuite în rulote la Seravezza și Pietrasanta și circa zece au fost cazate într-un apartament la Pontestazzemese, acum eliberat în urma expirării contractului de închiriere. Numai 13 repatriați s-au reîntors la Versilia.
3.080 de români expulzați din Italia
„O reintrare naturală și minimă”, a comentat Allocca. Proiectul, care a contat pe colaborarea asociației „Berretti Bianchi”, a fost susținut de Regiune cu 58.000 de euro, în timp ce 30.000 i-a pus primăria din Seravezza și 10.000 primăria Forte dei Marmi.
Acum asociația „Berretti Bianchi” caută finanțări private pentru a demara în România cultivarea de ciuperci champignon care ar putea reprezenta o activitate de muncă și producție pentru mai multe familii de romi care deja trăiesc în 11 case pe care le-au renovat la întoarcerea lor în patrie. „Amintesc – a remarcat primarul Ettore Neri – că în iulie 2012 am mutat peste 80 de persoane în mod pașnic, în ciuda urgenței. Planul de integrare și repatriere a fost adoptat de Unar, Oficiul Național Antidiscriminări Rasiale. Acum în România au un acoperiș”. În curând vor avea și de muncă.