Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Cioabă a suferit un infarct în timp ce se afla în concediu.
Prezent astazi la spitalul din Turcia unde este depus trupul neinsufletit al tatălui său, Dorin Cioabă a precizat că s-a început întocmirea actelor și că așteaptă să i se spună ce pretenții financiare are spitalul, nefiind încă limpede care este suma pe care va trebui să o achite familia. Iniațial, s-a vorbit despre suma de 350.000 de euro.
Dorin Cioabă a respins ideea că s-ar fi cerut bani de la guvernul român și a spus că familia are banii necesari, doar că suma pare foarte mare pentru o „intervenție care nu a reușit, două zile de spitalizare, iar tatăl meu nu a fost salvat”.
De asemenea, Dorin Cioabă acuză autoritățile române că nu au acordat sprijinul consular cerut, insinuând că indiferența manifestată de MAE s-ar datora faptului că cei implicați sunt rromi, nu români. „Suntem 100 de persoane aici la spital, lăsate de izbeliște. S-a creat o confuzie, noi am cerut un ajutor de la stat prin a ne ajuta, Consulatul României de aici să acționeze și să ne ajute, să avem o asistență consulară. Tot ce a făcut Consulatul a fost să ne trimită o fată de la o agenție de turism ca să ne ajute cu traducerea”, a spus Dorin Cioabă.
„Iar aici la spital suntem pe mâna oamenilor, ne șantajează întruna, ne cer bani, toate tarifele s-au făcut de 10 ori mai mari, pentru că tatăl meu e regele romilor. La început nu ni s-a spus cât costă operația. Acum se încearcă o șantajare, ne-au spus că dacă vrem trupul lui să dăm o sumă enormă. Ne-au spus doar că aparatul costă 150.000 de dolari. Medicii sunt vinovați de moartea tatălui meu. Ne gândim să-i dăm în judecată, dar după ce voi ajunge acasă”, a mai spus fiul lui Florin Cioabă. „Consulatul si Ministerul de Externe dorm”, a mai spus el.
Prieten cu seful statului
„Regele” romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul”, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede, dar şi prin prietenia cu familia preşedintelui Băsescu, scrie Mediafax.
Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor” în 1992, a devenit, la rândul său, „rege al ţiganilor de pretutindeni” în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct. Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.
În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaţionale şi implicaţii asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă şi-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) şi Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislaţiei româneşti şi a normelor internaţionale, pentru că ambii miri erau minori.
În urma unei anchete a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi „soţi” să locuiască separat şi să înceteze orice relaţie maritală până când vor împlini vârsta majoratului, iar Florin Cioabă a respectat această hotărâre. Doi ani mai târziu, Florin Cioabă declara că începe o luptă grea pentru a schimba una dintre cele mai înrădăcinate tradiţii ale romilor, respectiv căsătoria copiilor de la vârste fragede.
De altfel, relaţiile de amiciţie dintre familia preşedintelui României, Traian Băsescu şi familia autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, este una binecunoscută.
În toamna anului 2009, preşedintele Traian Băsescu a participat la Festivalul romilor de la Costeşti, alături de Cioabă, şi de mai mulţi romi care au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri ţigăneşti. În 2012, familia regelui Cioabă a fost prezentă la nunta fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, mireasa primind din partea familiei Cioabă o salbă de aur şi o păpuşă îmbrăcată în straie ţigăneşti.
Motiv nou de răfuială între Ponta și Băsescu
Relația dintre șeful statului și “Regele” Cioabă a fost speculată și în deja binecunoscutul scandal președinte-premier. Ponta a spus că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat pe ministrul de Interne şi „i-a cerut să intre în acea procedură…”. „Eu am spus: nu sunt de acord să folosim avionul SMURD decât pentru cazuri speciale. Dacă familia suportă costurile, atunci sunt de acord. Fiecare viaţă e importantă, dar atunci când eşti în poziţia de a avea anumite resurse materiale, încerci să le drămuieşti cu răspundere şi bun simţ, nu pentru că sună preşedintele”, a adăugat premierul.
Ponta a mai spus că, la nivel public, preşedintele sau premierul intervin atunci când este vorba de o situaţie cu totul şi cu totul excepţională. „Fiecare îşi alege prietenii, eu nu judec pe nimeni, nici măcar pe domnul Băsescu, de ce prieteni are, mai ales dacă faci lucrul ăsta la nivel privat. Până la urmă, la nivel privat fiecare dintre noi îşi alege cunoscuţii, prietenii. La nivel public, un preşedinte, ca şi un prim-ministru, intervine public când este vorba de o situaţie cu totul şi cu totul excepţională, cum a fost cea din Muntenegru, o catastrofă. Atunci, preşedintele nu l-a interesat, nu cred că l-aţi văzut să sune pe cineva, să întrebe câţi oameni au murit”, a spus Ponta.
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că „este o mare minciună” afirmaţia că preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului un avion gratuit pentru aducerea în ţară a lui Florin Cioabă, decedat în Turcia.