Casele italiene de 1 dolar, de vânzare în Molise, anunță CNN, citat de businessmagazin.ro.
Castropignano, un sat deasupra căruia domnesc ruinele unui castel medieval – este comunitatea care a anunţat cel mai recent că îşi oferă clădirile abandonate noilor veniţi.
Autorităţile de aici urmează iniţiativele comunităţilor Salemi din Sicilia şi Stefano di Sessanio din Abruzzo.
Spre deosebire de celelalte scheme însă, care organizau licitaţii care porneau de la 1 euro, Castropignano face lucrurile diferit.
Aici există aproximativ 100 de clădiri abandonate, dar în loc să le vândă celui care licitează cea mai mare sumă de bani, primarul Nicola Scapillativ vrea să potrivească interesele fiecăreia dintre părţi găsind casa potrivită pentru fiecare dintre cei care îşi doresc una.
„Ne mişcăm în două direcţii în paralel, încercăm să ajungem atât la potenţiali cumpărători cât şi la proprietari mai vechi, în acelaşi timp, pentru a face ca cererea să întâlnească oferta.
Nu îmi doresc ca oraşul meu să fie invadat de o goană a celor care îşi doresc să devină proprietari sau să fie cea mai recentă speculaţie în imobiliare”, a declarat el pentru CNN.
El spune că aşteaptă e-mailurile celor care îşi doresc să cumpere o nouă casă: „Sunt bineveniţi tot cei care doresc să cumpere o nouă casă aici şi îi rog să îmi scrie direct pe adresa [email protected], cu un plan detaliat în care să descrie modul în care vor să renoveze sau în ce vor să transforme proprietatea – o casă, o pensiune tip B&B, un magazin etc.
Ar trebui să listeze şi cerinţele pe care le-ar putea avea – cum ar fi, de exemplu, accesul pentru persoanele în scaune cu rotile. Satul este mic şi maşinile nu pot merge pe străzile înguste şi pe scări.”
Există, desigur, şi condiţii: cumpărătorii trebuie să renoveze proprietatea în intervalul de trei ani de la achiziţie şi să depună un avans pentru renovări în valoare de 2.000 de dolari, care le va fi returnat după ce renovarea este finalizată.
Proiectul a fost lansat în octombrie, după ce autorităţile le-au spus proprietarilor de proprietăţi abandonate că dacă nu renovează ei înşişi, oraşul va prelua proprietatea pentru ei din motive de siguranţă.
Până acum, mai mulţi proprietari au fost de acord să renunţe la proprietăţi, scăpând astfel de costurile demolării. Scapillati este încrezător că încă cel puţin 50 se vor alătura iniţiativei.
Autorităţile estimează că investiţia în renovare se ridică la 30.000 – 40.000 de dolari.