ROMA -3 februarie 2011. Mihai Toma, un român de 27 de ani, a decedat aseară, 2 februarie, la spitalul San Raffaele din Milano, unde a fost internat în stare gravă, după un accident la locul de muncă, informează Rai News 24. Tânărul a fost strivit de o bandă transportatoare, care s-a desprins din tavanul depozitului unei fabrici specializată în reciclarea materialelor plastice, în localitatea Cassina de Pecchi.
Românii, primii în topul victimelor străine
Românii sunt primii, printre muncitorii străini, ca număr de accidente la locul de muncă. Cele mai multe victime se înregistrează în domeniul construcţiilor, după cum a explicat pentru Gazeta Românească Daniel Grigoriu, functionar al sindicatului Fillea Cgil Lazio (FOTO): “In 2010, în regiunea Lazio s-au înregistrat 13 accidente mortale la locul de muncă. Dintre cele 13 victime, 3 erau cetăţeni români. Una din ultimele victime ale anului a fost Mihai Savu, care a murit în ajun de Crăciun, lângă Roma, câzând de pe acoperiş.”
“Prevenirea nu este un lux, cum spune ministrul Tremonti”. Daniel Grigoriu trage un semnal de alarmă şi acuză: “Acum câteva zile, chiar ministrul economiei, Giulio Tremonti a spus că legea privind siguranţa si prevenirea la locul de muncă trece pe planul doi, în timp de criză, fiind “un lux pe care nu ni-l putem permite”.
Campanie de informare
Tocmai în urma declaraţiei ministrului, sindicatul CGIL a lansat o campanie de informare şi sensibilizare a opiniei publice (FOTO), în care, susţine Grigoriu, “atragem atenţia asupra sutelor de accidente la locul de muncă şi câte ste de importantă respectarea regulilor de protecţie a muncii”.
Un sfert din români muncesc la negru
Nu în ultimul rând, deseori românii acceptă să lucreze la negru, ceea ce duce la o creştere a riscului: “Noi estimăm că circa 25% din muncitorii români de pe şantiere lucrează la negru. Statisticile arată că Italia este pe unul din ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte respectarea regulilor de protecţie a muncii”.
La Roma, în sindicatul Fillea CGIL sunt înscrişi 6500 de români, dintr-un total de 18 000 de muncitori.
Miruna Căjvăneanu