Sâmbătă, 22 ianuarie, a avut loc la Carugate – Milano şedinţa PDL Italia (FOTO) care a reunit 34 de delegaţi, reprezentanţi statutari din 17 organizaţii locale. Doar patru organizaţii nu au fost prezente, acestea rămânând fidele senatorului Viorel Badea şi fostului preşedinte al PDL Italia, care în urmă cu o săptămână, la Roma, votaseră pentru dividerea PDL Diaspora în patru organizaţii distincte.
SAPOU
Şedinţa de la Milano a fost prezidată de deputatul William Brînză. Trebuie amintit că recent la Fonte Nuova, Dumitru Ilinca a organizat şi el o şedinţă a PDL Italia la care au avut loc alegeri. Ilinca l-a suspendat din partid pe Ion Săvoiu, cel care a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte la şedinţa de sâmbătă. Practic avem de-a face cu două organizaţii cu acelaşi nume, PDL Italia, ai cărei şefi s-au suspendat reciproc din partid.
Revenind la şedinţa de la Carugate, pe ordinea de zi au fost trecute cinci puncte, dintre care patru au dus la schimbarea completă a organizării şi strategiei viitoare a organizaţiei din Italia. S-a votat din nou pentru alegerea preşedintelui şi a Biroului Permanent al organizaţiei, s-a discutat despre proiectul votului prin corespondenţă şi s-a respins propunerea făcută la Bucureşti de către ministrul Anca Boagiu de a se împărţi organizaţia PDL Diaspora în patru organizaţii mai mic.
La primul punct al ordinii de zi s-a ales preşedintele, cu 33 de voturi pentru din 34 exprimate, în persoana lui Ioan Săvoiu. Acesta mai primise această funcţie în 27 noiembrie, anul trecut, când o mare parte din membrii PDL Italia prezenţi la o manifestare dedicată Zilei Naţionale a României, au decis că Dumitru Ilinca, preşedinte la acea oră, încălcase statutul şi nu avusese o activitate bună până la acea oră.
Acea şedinţă a fost declarată de Dumitru Ilinca şi senatorul Viorel Badea, ca fiind organizată nestatutar şi fără să îndeplinească prezenţa în număr majoritar a membrilor cu drept de vot. Potrivit statului PDL, preşedintele organizaţiei PDL Italia este ales de către membrii Biroului Permanent al organizaţiei şi reprezentanţii Organizaţiilor Secţiilor de Votare, în baza majorităţii simple. Luând în calcul faptul că numărul total al membrilor cu drept de vot este de 46 iar cifrele celor prezenţi la Carugate-Milano, 33, este greu de contestat decizia prin care Ioan Săvoiu a fost ales în funcţia de preşedinte.
„Noi suntem majoritatea”
„Au fost 17 din cele 21 de organizaţii din teritoriu, o majoritate covârşitoare, care nu mai lasă nicio umbră de îndoială în privinţa legalităţii şedinţei şi a deciziilor luate. E momentul ca toţi colegii din Italia să accepte această realitate, să uităm tot ce s-a întâmplat mai puţin bun în organizaţie şi să ne punem pe treabă, pentru că celelalte partide româneşti nu stau cu mâna în sân.” ne-a declarat Vasile Bob, care împreună cu deputatul William Brinză şi Ioan Săvoiu au prezidat şedinţa de la Carugate.
După alegerea preşedintelui s-a trecut la propuneri şi votarea pentru Biroul Permanent, pentru funcţiile de secretar general, executivi, primvicepreşedinţi şi vicepreşedinţi. În funcţia de secretar general a fost ales Vasile Bob, reconfirmat şi el după şedinţa de la Carugate de anul trecut. Funcţiile de prim-vicepreşedinţi le-au primit Ştefan Stănăşel şi Lavinia Năstase (aleasă şi ca preşedinte la PDL Roma).
Au fost aleşi şapte vicepreşedinţi: Sevastian Zlotea, Călin Cincu, Ioan Chira, Cristian Nuc, Anca Polmolea, Chivu Zaharia şi Avram Ioniţă. În funcţiile de secretar executiv au fost aleşi Andrei Liliana, Sarmiza Piu, Ciocan Gabriela, Paul Drăguţ şi Briciu Dorin. Trezorier este Elena Nistor.
Votul prin corespondenta
După alegerea Biroului Permanent s-a trecut la discuţii despre proiectul votului prin corespondenţă, propus de către ministrul de externe Teodor Baconschi şi pus în discuţie publică la 28 decembrie anul trecut.
„Am discutat pe parcursul a cinci ore doar despre acest subiect. Au luat cuvântul aproape toţi participanţii, s-au descris tot felul de situaţii care ar putea apare şi nu au fost specificate în proiect sau nu s-au luat măsuri legale.
Aş dori să vă trimitem în zilele următoare o descriere completă a ceea ce s-a discutat pentru că s-au identificat în realitate foarte multe situaţii. Am discutat despre inconvenientele proiectului despre alternativa la votul electronic, situaţii reale foarte complexe, etc.
Dacă cei care vor aproba legea nu vor ţine cont de aceste detalii, venite din partea comunităţilor din străinătate, cu siguranţă vor apare neplăceri de ambele părţi iar siguranţa votului poate fi ameninţată.” ne-a declarat Săvoiu.
Brînză pleacă din PDL dacă organizaţia diasporei se rupe
Precedent periculos
Pentru ultimul punct al ordinii de zi s-a discutat despre propunerea de fragmentare a PDL Diaspora în alte patru organizaţii. Din declaraţia comună a şedinţei rezultă că PDL Italia nu este de acord cu divizarea PDL Diaspora şi s-a solicitat preşedintelui Emil Boc să împiedice aprobarea unei asemeena decizii. „Pe lângă multele dezavantaje organizatorice, de imagine şi de credibilitate s-ar crea un precedent foarte periculos care ar putea scinda şi alte organizaţii judeţene” ne-a declarat deputatul William Brînză. Cu o săptămână în urmă, acesta ne declarase şi faptul că în cazul fragmentării organizaţiei ar putea alege să se ocupe de proiectele legate de comunitate, în calitate de parlamentar independent.
Andi Rădiu
Citeste si:
Lavinia Nastase, sefa Pdl Roma
PDL- Votul prin corespondenta, perfect